Opravdu dobrá kuchyně by měla bez větších zásahů sloužit alespoň 15 let. Pokud jste se rozhodli, že v roce 2020 tu svou zrekonstruujete, nebo se dokonce chystáte stavět novou, neudělejte chyby, kvůli kterým by brzy zestárla a vy byste už za pár let litovali utracených peněz.
Jak postavit moderní kuchyni, která vydrží minimálně do roku 2035? Vytvořte místo, kde si každé ráno před odchodem do práce vychutnáte skvělou kávu a kde se večer bude vařit jako v pětihvězdičkovém podniku. Technologicky vyspělou a designovou domácí centrálu, ve které budete rádi trávit čas s rodinou a pyšně tam hostit návštěvy. Tohle je našich sedm zásadních rad.
1. Jednoduchý design
Bílá je klasika, v kuchyních vládne i v roce 2020. Jen tak nevyjde z módy, dobře odráží světlo, působí čistě a snadno se s ní kombinují další doplňky, nerezové spotřebiče nebo dřevěné pracovní plochy. Oblíbený je především ledově bílý design, ale také šedé odstíny s břidlicovými povrchovými úpravami nebo další „kamenné“ prvky a jejich kombinace se dřevem.
„Současným trendem je jednoznačně nadčasovost. Zákazníci volí spíše méně výrazné barvy s tím, že doladění interiéru a jeho změnu v průběhu času provádějí pomocí různých doplňků. Velký důraz je na kvalitní a odolné materiály a jejich zpracování. Z novinek v povrchových úpravách jsou to nanotechnologie, které nám usnadňují údržbu čelních ploch kuchyně,“ říká Vlastimil Sýkora, spolumajitel firmy Kuchyně Sykora, která už téměř 30 let vyrábí kuchyně na míru.
Jednoduchost a minimalismus dominují i designu spotřebičů. U těch nejluxusnějších a technologicky nejvyspělejších převládá hlavně nerezová ocel.
2. Technologie
Smartphone je ovladačem budoucnosti a platí to i pro kuchyně. Telefon za vás sice neuvaří, ale přes aplikaci můžete svou kuchyni lépe řídit. I doma můžete mít flat white jako z hipsta kavárny, víno neustále vychlazené na ideální teplotu nebo ledničku, která vám přes kameru ukáže svůj obsah a doporučí tipy na recepty podle toho, jaké suroviny v ní máte.
Moderní spotřebiče a jejich technologie usnadňují vaření i mytí. Teplotní sondy u trub dokážou spolehlivě hlídat teplotu, aby byly vaše steaky i pečeně vždy dokonalé. Pečicí senzory zase sledují zbytkovou vlhkost a přesně určí, kdy je těsto upečené. Špičkové varné desky zjistí umístění i tvar nádobí a prostřednictvím senzorů komunikují s hrnci i pánvemi a pohlídají nastavenou teplotu pro vaření nebo smažení.
Tip Jakuba Meyera, manažera Brand Experience Center BSH domácí spotřebiče: Nejnovější varná deska Siemens inductionAir Plus z exkluzivní řady studioLine vypadá fantasticky a nabízí ty nejmodernější funkce. Pamatuje si například nastavení pro jednotlivé nádobí, takže je můžete volně přesouvat, aniž by se právě probíhající vaření, ohřívání nebo smažení přerušilo. Umožňuje i kombinovat varné plochy a slučovat je do větších zón, například pro velký pekáč nebo více malých hrnců. Navíc ji můžete vybavit varným senzorem, díky kterému můžete bez obav vařit pod pokličkou a z hrnce nic neuteče.
Inteligentní spotřebiče se dají ovládat na dálku, u některých lze dokonce nastavit vlastní barvu vnitřního osvětlení. Díky aplikaci Home Connect můžete vybrané modely Siemens nejen kontrolovat a nastavovat na dálku přes mobilní telefon nebo tablet, ale získáte také přístup k mnoha receptům i radám a tipům sestaveným na míru konkrétnímu spotřebiči.
„Technologie se nám budou stále víc snažit udělat nejen vaření, ale i úklid kuchyně jednodušší tak, abychom si mohli více užívat života. Stále ale platí, že ani sebechytřejší spotřebič navržený pro jiný typ „kuchaře“ nebo umístěný na špatném místě v kuchyni nám dobře sloužit nebude,“ upozorňuje Sýkora.
3. Prostor musí mít logiku
I pracovní zóny kuchyně mají svá pravidla. Dřez by měl být umístěný ve středu pracovního prostoru, protože je nejpoužívanější částí kuchyně. Pracovní zónu s ním tvoří trouba s varnou deskou a lednice. Varná zóna by měla být dostatečně kompaktní, aby umožnila pohodlnou a efektivní práci. V ideálním případě by měla být celková vzdálenost, kterou ujdete mezi troubou, varnou zónou, lednicí a dřezem, pět až sedm metrů a tento prostor by neměly protínat žádné další průchozí „trasy“, aby měl kuchař klid na práci.
Myčka a koš na odpadky by měly být dostatečně blízko u dřezu – v ideálním pořadí koš, dřez, myčka –, aby uklízení po jídle bylo rychlé a snadné.
4. Sociální ostrov
Kuchyňský ostrov je oblíbeným prvkem, ale dejte pozor, abyste s ním celý prostor kuchyně nezahltili. Po stranách ostrůvku by mělo být minimálně 90 volných centimetrů. Dobře si také rozmyslete, k čemu ho budete používat. Chcete-li kolem něj sedět s rodinou nebo přáteli, pak by měl být dost dlouhý a vysoký, aby se k němu vešlo dost barových židlí. Může mít dvě různé výšky – vyšší jako „barovou část a nižší, oddělenou, pro přípravu jídla.
Kuchyně je většinou centrem celého domu či bytu. S ohledem na to by prostory pro společné sezení a zábavu měly být nezávislé na pracovním prostoru, aby hosté mohli ochutnávat předkrmy, vychutnat si drink a přitom sledovat kuchaře, aniž by mu bránili ve vaření.
5. Moderní vaření
Při výběru spotřebičů si rozmyslete, co všechno by se vám mohlo při vaření hodit. Špičkové multifunkční trouby umožňují použití moderních metod, jako je inteligentně řízené pomalé vaření a pečení a využití páry nebo vakua. Moderní trouby umějí ke klasickému druhu ohřevu v pravidelných intervalech přidávat páru – z povrchu masa se zároveň odpařuje vlhkost, což vytvoří dokonale křupavou kůrčičku na šťavnatém kousku pečeně. Vařit v páře se dá zdravě zelenina, ryby, ale i dezerty.
Stále oblíbenější je i metoda sous-vide, kterou se dnes vaří ve všech lepších restauracích. Francouzské sous-vide znamená v doslovném překladu „ve vakuu“ – potraviny se nejdříve připraví do vzduchotěsného obalu pomocí vakuovačky, která vysaje veškerý vzduch. Poté můžete potraviny uchovat v chladničce nebo mrazničce nebo rovnou vložit do parní trouby.
Základem metody sous-vide je kromě vakuování i dlouhá příprava při konstantní nízké teplotě. Největší výhodou je, že si potraviny zachovají své původní vlastnosti, přirozenou chuť, šťávy i texturu.
6. Dostatečná ventilace
Nikdo nechce vůně připravovaných pokrmů cítit po celém bytě, přitom na kvalitní ventilaci se často zapomíná. Moderní digestoře rozhodně nemusí narušovat celkový vzhled kuchyně. Dají se nenápadně umístit na strop, skrýt do závěsné skříňky, integrovat do pracovní plochy. Odsávací jednotka může být také zcela zapuštěná do varné desky.
Další možností je teleskopický výsuvný odsavač par, který je ukrytý za varnou deskou a vyjíždí pouze v případě potřeby. Nebo pak výkonné nástěnné odsavače. U těch nejchytřejších se dá ovládat výkon i osvětlení přímo z varné desky nebo automaticky pomocí senzorů. Nové odsavače par Siemens lze propojit s aplikací Home Connect, která umožňuje úplnou kontrolu nad všemi funkcemi pomocí chytrého telefonu nebo tabletu či nastavení příjemného osvětlení emotionLight. Odsavač se také může spustit automaticky při zapnutí varné desky.
7. Úložné prostory
Stejně jako celkové rozvržení kuchyně má i rozmístění úložných prostor svá pravidla: šuplíky na příbory by měly být v blízkosti myčky, ale ne v pracovním trojúhelníku, abyste mohli prostřít, aniž byste se pletli do cesty tomu, kdo vaří. Nádobí, které používáte každý den, by mělo být uloženo na policích nebo ve skříních u dřezu a myčky, zatímco hrnce a pánve spíš u varné desky.
Myslete na dostatek místa pro potraviny. Moderní inteligentní chladničky dokážou částečně zastat roli spíže, protože mají několik oddílů, ve kterých umějí udržet různé teploty i vlhkost. Na ukládání potravin, které nemusí být v chladu, dobře poslouží i větší šuplíky umístěné v blízkosti lednice.
Včas si naplánujte i dost místa pro odpad, který budete chtít nejspíš recyklovat. Existuje spousta chytrých řešení, jak nádoby na odpadky elegantně ukrýt, ale mít je pořád a snadno po ruce. Zvážit můžete i v Americe oblíbený vestavěný drtič organického kuchyňského odpadu.
„Každá kuchyně by měla být dobře navržena nejen po designové stránce, ale i po stránce ergonomické. Taková kuchyně pak nebude dělat radost jen na pohled, ale hlavně se v ní bude dobře vařit a žít. Nejlepší je svěřit se do péče odborného návrháře. Pomůže vyřešit i to, kam budete ukládat zásoby, jaké věci chcete mít po ruce při vaření, kam umístíte všechno vybavení kuchyně. Lidé velmi často navštíví návrháře pozdě a s prostorem, ve kterém již nejsou možné změny. Při návrhu kuchyně jsou pak zbytečně limitováni,“ upozorňuje Vlastimil Sýkora.