Vláda chce od pondělí 1. března zpřísnit pravidla lockdownu. A to alespoň na tři týdny. Definitivně by se všechna nová nařízení měla potvrdit dnes během zasedání vlády. Jaké jsou návrhy?

Zákaz pohybu mezi okresy

„Potřebujeme na tři týdny maximálně omezit mobilitu obyvatelstva, protože nové mutace jsou skutečně agresivní,“ uvedl premiér Andrej Babiš. „Výjimkami by byly cesta za prací či péče o osobu blízkou,“ dodal. Dodržování zákazu bude policie kontrolovat namátkově, tresty by ale měly být přísné.

Omezení pohybu

Dále by měl platit zákaz nočního vycházení mezi 21. a 5. hodinou, a také i pohyb přes den. Platí, že všichni mají zůstat doma a mohou oficiálně jezdit pouze do práce, na nákup, úřad, do zdravotnického zařízení, na nezbytné návštěvy příbuzných či na zdravotní procházku.

Uzavření škol i školek

Děti by měly podle Babiše přestat chodit i do školek, dětských skupin a první a druhé třídy základních škol, otevřené by měly být jen pro děti pracovníků záchranných složek.

Uzavření podstatné části obchodů

Podle ministra Blatného kabinet plánuje také uzavřít významnou část obchodů, které nyní fungují. Otevřené budou smět být jen nezbytně nutné provozy. „Nebudu detailně rozpitvávat jejich seznam, nebylo by to korektní. Ale významná část provozoven, které jsou teď otevřené, otevřené nebudou. Jedná se o dobu 3 týdnů,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Plošné testování ve firmách

Proplácet se budou čtyři testy na pracovníka za měsíc. V první fázi bude systém dobrovolný, na povinný se přejde, až bude k dispozici dostatek testů, uvedl Havlíček. Za zásadní označil, že testy bude možné provádět bez asistence zdravotníka. Úřad vlády ve středu uvedl, že stát přispěje na jeden test maximálně 60 korun, testování bude částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Firmy si budou testy vybírat ze seznamu schválených dodavatelů, který najdou na webu ministerstva zdravotnictví.

Zaměstnavatelé budou mít povinnost pozitivně testované hlásit hygieně

Podle zdravotních pojišťoven by měli zaměstnance ve firmách testovat závodní a praktičtí lékaři nebo stávající odběrová centra. Samotesty by pak umožnili jen jako doplněk.

Průmysl se neuzavírá

Ministři na tiskové konferenci vyloučili plošné uzavření průmyslu. Právě na těchto pracovištích bude kladen největší důraz na povinné respirátory FFP2 a také testování zaměstnanců.

Povinná karanténa

Kvůli šíření mutací se v Česku také prodlouží povinná karanténa z deseti na 14 dnů.

Roušky vs. respirátory

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a šíření agresivnějších variant viru platí ode dneška v zemi povinnost nosit respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky v uzavřených prostorech s větší koncentrací lidí. Od března už dvě chirurgické roušky stačit nebudou, povinné bude mít respirátor.

Očkování

Na začátku příštího týdne se má otevřít registrace k očkování i pro lidi nad 70 let. Do očkování se mají zapojit také praktičtí lékaři, čímž se má proces očkování urychlit. Praktici budou moci očkovat i lidi mladší 70 let, kterým hrozí závažný průběh nemoci.

Export s Německem

Německo už nebude požadovat od řidičů kamionů na hranicích testy na koronavirus, slíbila podle Babiše německá kancléřka Angela Merkelová. Datum ale nesdělila. Německo od 14. února považuje ČR za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, na hranicích se kvůli testování tvoří kolony.