Klasická kopečková zmrzlina je něco, co už Češi zdokonalili. To potvrzují značky řemeslných zmrzlinářů, kteří zmražený krém či sorbet připravují z těch nejlepších surovin. Teď se ale do popředí dere nanuk.
Víte, proč zmrzlinu na dřívku označujeme vlastně jako „nanuk“? Název patřil mraženému smetanovému krému, který byl v Československu poprvé představen v roce 1938.
Na trh jej uvedla firma restauratéra Jaroslava Vašaty, který provozoval nejen restauraci v Obecním domě. Vašata se rád inspiroval ve Spojených státech a nanuk vycházel z americké zmrzliny Eskimo-pie. Název odkazoval k inuitskému lovci Nanukovi, pojmenovaném po bohu medvědů, ústředním protagonistovi stejnojmenného filmu Roberta Flahertyho z roku 1922.
Už o čtyři roky dříve ale podobný koncept mraženého dezertu představil židovský obchodník Emil Probst, který jej nazval jednoduše Eskymo. Zmrzlina byla rozvážena v bílých vozících před představeními v biografech a těšila se obrovské popularitě.
Probstův úspěšný byznys skončil v roce 1939, kdy byl jeho podnik arizován a on sám společně s manželkou a dcerou nastoupil do transportu do koncentračního tábora v Terezíně, kde všichni tři zahynuli.
Firma Jaroslava Vašaty nicméně pokračovala dál. V roce 1949 byl podnik znárodněn a výroba nanuků přešla pod Ústředí pro hospodaření se zemědělskými výrobky. Mléčný kombinát Laktos pak vyráběl nejen zmrzlinu Nanuk a Eskymo, ale také později Ledňáčka a Polárku.
Tolik historie, kterou můžete někomu říct, až ho pozvete na nanuk. Teď se přenesme zpátky do současnosti, k malým českým značkám, které na nanucích založily svůj byznys.
Lunar
Jakub a Lenka Hnidákovi se do české gastro mapy zapsali už svým podnikem Lelí’s Cupcakes, ke kterému se inspirovali v San Franciscu. Nedávno otevřeli první prodejnu výhradně nanuků v Praze.
Rok ladili technologii výroby, na Hit Hitu vybrali přes 360 tisíc na výkonnější nanukový stroj. Výsledkem je Lunar – zmrzlina, která má podle jejích zakladatelů ambice změnit český trh s nanuky svou kvalitou i chutí.
Nabízí „klasické příchutě s přesahem“. V praxi to znamená, že ve smetanové vanilce najdete trochu borůvkového pyré, jsou dozdobeny belgickou čokoládou, ořechy a lyofilizovaným ovocem. Lunar seženete nejen v prodejně na rohu Karlova náměstí, ale také na Rohlíku či u dalších prodejců po celém Česku.
Do:pusy
Stojí za nimi bývalý barman Kevin Vondráček a Anna Rusnáková. Oblíbíte si je kvůli jejich přístupu: opravdové ovoce, ruční práce a mráz. Zmrzlina Do:pusy neobsahuje žádné meziprodukty, jako jsou pyré, zmrzlinové pasty, sušené mléčné výrobky, ani další složky, které jsou běžné u průmyslově vyrobených nanuků.
V tropických nocích se vám ještě dlouho po sněžení bude zdát o příchutích s rakytníkem, malinou, citronem, matcha-pomerančem, grepem s mátou nebo třeba s mangem. Pozornost věnujte také designovému obalu, který má připomínat zamrzlé sklo aut a dětské prsty, které na ně píšou či kreslí.
Zmrzlinu Do:pusy seženete u vybraných prodejců, pro přehlednost se podívejte na jejich mapku nebo na Košík.cz.
Nanooky
Motivaci dělat vlastní zmrzlinu měla Lenka Klusoňová už před třemi lety. Od té doby chodila a ochutnávala konkurenci, sledovala složení, experimentovala.
Aby se odlišila, vyrábí své nanuky nejen z ovoce a poctivé smetany, ale jsou také vytvořeny komplet ručně. Podle Klusoňové by stroj sice zjednodušil její život, ale nemohla by pak zajistit produkt v té nejvyšší kvalitě. Pro každý jeden „nanook“ se vybírají a přidávají přírodní ingredience a během přípravy je každý plněn ručně do forem jeden po druhém.
Po zmražení přichází na řadu ruční zdobení do čokolády a kombinace posypů. Některé nanuky zůstávají nebalené a jdou do prodeje ve vybraných kavárnách a některé se pak opět ručně balí do kompostovatelných celulózových papírů.
Nanooky jsou k dostání i na Rohlíku nebo na PlnySpajz.cz, kde musí být kvůli hygienickým předpisům kvalitně balené pouze do přírodních materiálů.