Před několika dny proběhla médii další vlna diskusí o kyberbezpečnosti a obav z vševidoucího „Velkého bratra“. Na vině byl spyware (špehovací software) Pegasus, vyvinutý izraelskou společností NSO Group pro donucovací orgány a bezpečnostní služby. Ukázalo se, že s jeho pomocí dochází k rozsáhlému monitorování osob po celém světě.

Podle odborníků na kyberbezpečnost bylo nakažených minimálně padesát tisíc zařízení po celém světě. Pegasus není žádné spywarové ořezávatko: umožňuje úplné převzetí kontroly nad infikovaným zařízením, a tedy i tajné čtení korespondence, odposlouchávání hovorů nebo zobrazování fotek a videí.

Oblíbené antivirové programy Pegasus neodhalily, protože tento spyware využívá chyb zabezpečení, které vývojáři operačních systémů a antivirových aplikací ještě neznají. S řešením přišla, možná nečekaně, lidskoprávní organizace Amnesty International. Její aplikace, která umí Pegasus identifikovat, se jmenuje MVT (zkratka pro nástroj mobilního ověření) a její kód je dostupný přes digitální depozitář GitHub.

MVT je kompatibilní s Anroidem i iOS, ale instalace není snadná jako u klasických aplikací. Program si totiž musíte nejprve zkompilovat, což zvládnou jen pokročilejší uživatelé a programátoři či programátorky.

Nástroj zkopíruje data vašeho zařízení do počítače, projde je a zkontroluje, jestli se na zařízení nevyskytuje Pegasus. MVT zkoumá protokoly přenosu dat, kde je největší šance, že odhalí známky nákazy. Tyto informace jsou na iOS uchovávány delší dobu než na Androidu, proto je snazší odhalit Pegasus na iPhonech.

Izraelský spyware je určen k cílenému sledování obětí. Nenakazí jen tak ledajaké zařízení, ale pouze chytré telefony konkrétních lidí, jejichž aktivity zajímají ty, kdo sedí na druhé straně obrazovky. Mezi potvrzenými cíli je tak například řada investigativních novinářů nebo kritiků vlád, porušujících lidská práva.

Terčem mohou být ale i osoby, které mají co nabídnout finančně či vlivově, jako například politici nebo významní byznysmeni. Přestože to byl Pegasus, který se v poslední době dostal na titulky novin, je důležité nezapomenout, že Pegasus není ojedinělý nástroj.

Stovky dalších podobných špionážních aplikací dál fungují a spousta z nich se pohybuje v šedé zóně, kdy se tváří například jako nástroje rodičovské kontroly. Stále tak platí, že obezřetnost je v kybeprostoru maximálně namístě.