Tohle vám potvrdí každý astronaut. Mikrogravitace je potvora. O spoustě věcí, které fungují tady dole na Zemi – toalety, kamna, kuličková pera, vnitřní ucho nebo kostní denzita –, si můžete ve výšce 350 km nad ní nechat jen zdát. Obyvatelé Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) to vědí nejlépe.
Smekám před jejich trpělivostí i před inženýry a vynálezci, kteří se jim snaží život ve vesmíru co nejvíc zjednodušit.
Nedávno se například díky dvěma skvělým vynálezům o dost zjednodušilo pro nás něco tak obyčejného jako je pití espressa.
Za všechno, zdá se, může nápad vyslat na ISS Italku Samanthu Cristoforetti (před pár dny svou misi dokončila a vrátila se na Zemi). Ta totiž údajně inspirovala společnost Lavazza k tomu, aby vyvinula speciální stroj na espresso, který funguje i ve vesmíru. Cristoforetti si tak spolu s ostatními astronauty mohla kávu vychutnat (i když ne ve variantě „crema“, protože pěna se zatím ve stavu beztíže vyrobit nedá).
Vesmírný kávovar Lavazza.
Kávovarem se ale vyřešila jen polovina problému. Obyvatelé ISS totiž donedávna mohli pít kávu jen brčkem z odvzdušněných sáčků. Stejně tak jako kdysi astronauti z misí Apollo pili práškový Tang.
Čtěte také: Jak poznáte správně udělané espresso? Tohle jsou rady od baristy roku
Takovým dnům je ale také konec. Zásobovací plavidlo Elona Muska před časem na ISS doručilo kromě jiného také šest důmyslných plastových šálků, navržených designéry z Portland State University a vytisknutých na 3D tiskárně. Šálky (které stále trochu připomínají plastové sáčky) ve vesmíru fungují díky povrchovému napětí a složitým kanálkům. Díky tomu lze „ošálit“ tekutinu tak, že se bude chovat jako kdyby na ni působila gravitace a z hrnečku nevyteče. Tím se předejde tomu, aby kapičky espressa vletěly například do obličeje nebo, nedej bože, do ovládacího zařízení.
Na tomto videu se můžete podívat, jak šálky ve vesmíru fungují:
Pro zájemce o vesmírné espresso máme špatnou zprávu. Na ISS může být ubytováno jen šest až sedm astronautů a kosmonautů naráz. Zároveň má jen dvě velké vesmírné toalety, jejichž použití není ani jednoduché ani rychlé. Vysedávání ve vesmírné kavárně je sice o díky těmto dvěma vynálezům o něco blíž, ale pořád přece jenom pořád ještě daleko.
Autor: Guy Martin