Statusem jednorožce zatím neoplývají, ale mají k němu směle nakročeno. Řeč je o supernadějných startupech, jejichž seznam dává dohromady americký Forbes společně s TrueBridge Capital Partners.

V letošním a již sedmém výběru tuzemské čtenáře rozhodně nejvíce zaujme Productboard, jehož spoluzakladatel a CEO Hubert Palán se zároveň poprvé objevil v žebříčku českých miliardářů. Productboard vytváří software pro produktové manažery, který už používají ve více než 4 500 firmách po celém světě.

Lepší investorskou plejádu, než kterou má v zádech Productboard, si navíc představit snad ani nelze – fondy Index Ventures, Kleiner Perkins, Sequoia Capital a Tiger Global jsou absolutními špičkami v oboru. A to nemluvíme o českých investorech z Credo Ventures, kteří potenciál firmy uviděli jako první a na úspěšné vlně se tak vezou od samého začátku.

Zařazení do tohoto výběru je tak dalším z mnoha důkazů, že přímo uprostřed Silicon Valley roste mimořádná firma s českými kořeny. V seznamu je pozoruhodných počinů nicméně více, a tak si nezapomeňte přečíst, komu všemu dost možná patří budoucnost a proč. Dozvíte se to v tomhle žebříčku pětadvaceti společností (v abecedním pořadí), které mají podle nás největší šanci uspět.

Forbes se kvůli žebříčku s TrueBridge Capital Partners spojil už posedmé a společně sestavili žebříček pětadvaceti startupů, které mají největší šanci dosáhnout na hodnotu jedné miliardy dolarů.

TrueBridge kvůli nominaci možných kandidátů oslovili tři sta podniků, které se zabývají investicemi do startupů, a Forbes pak napřímo oslovil dalších osmdesát startupů. Následovaly rozhovory se zakladateli a investory a důkladná finanční analýza.

Je potřeba říct, že dosažení hodnoty jedné miliardy dolarů už pro společnost není zdaleka tak těžké jako dřív. I startupy s minimálními příjmy dosahují v poslední době na skvělá ohodnocení a můžou za to zejména optimisticky naladění investoři. 

Průměrný příjem startupů na současném listu byl v roce 2020 dvanáct milionů dolarů. V letošním roce už se ale zvýšil na 30 milionů dolarů. Z toho je jasně patrné, jak zásadní roli oproti předchozím rokům hraje právě důvěra investorů a jejich ochota riskovat.

Forbes se spolu s TrueBridge pokusil vybrat ty nejnadějnější ze začínajících společností. Je mezi nimi například společnost, která otestuje DNA vašeho psa, nebo taková, díky které si budete moci notářsky ověřit dokument z pohodlí vašeho domova.