Jindřich Vobořil založil a řídí společnost Podané ruce, která stojí za největším covidovým testovacím centrem v Česku. Na brněnském výstavišti v nejtěžších dobách pandemie odbavovali čtyři tisíce lidí denně a sklízeli za to chválu.

Co s opětovným nárůstem nakažených chystají a jakým způsobem by k nové covidové vlně měla přistupovat široká veřejnost?

Jak testovací centrum vzniká?

Původně se jednalo jen o nákupy testů pro seniory v zařízeních, se kterými spolupracujeme, ale pro obrovskou poptávku jsme se nakonec i s primátorkou rozhodli vytvořit centrum pro veřejnost, až se z toho nakonec stalo testovací místo pro celé Brno.

Na začátku byly týdny kreslení a promýšlení s celým týmem, jak to udělat, aby zde nebyly fronty a aby sem mohlo chodit několik tisíc lidí za den. Počítali jsme sekundy, kde se kdo může zdržet třeba s nějakou otázkou nebo QR kódem.

Kolik jste tam měli zaměstnanců?

O vše se střídavě staralo asi sedm set lidí, z toho tak tři sta padesát nasmlouvaných zdravotníků a pomocný personál z řad vysokoškoláků nebo také lidí z divadel, filharmonie, opery, kteří potřebovali pracovat. Nebylo to jednoduché, museli být od minus deseti stupňů do plus pětatřiceti ve skafandrech.

Co bylo nejtěžší?

Promyslet logistiku a průchody, aby tam nikdo nebyl déle než deset minut. Taky dohody s úřady a hygienou o povolení. Na začátku pak rozhodnutí nakoupit testy a přístroje za miliony. Báli jsme se, jestli nezůstaneme ve ztrátě.

Co bychom měli dělat teď, ať neskončíme opět v lockdownu?

Hlídat domovy pro seniory, navýšit tam personál a testovat ho a chovat se zodpovědně, jako třeba chodit s rouškou, když máme kašel. K dispozici je také už třetí dávka, což je dobře. Ve firmách je teď důležité testovat a dodržovat hygienická pravidla.

Jsem proti příkazům a povinnostem, ale mělo by být v zájmu zaměstnavatelů se s lidmi domluvit. Loni také dle našich čísel strašně pomohlo, když jsme začali testovat velké instituce od úřadů po výrobní podniky, kde pozitivní mířili hned domů do karantény a nešířili to dál.

Jste od začátku v samém centru dění, proč se lidé brání očkování?

Dezinformací bylo tak strašně moc, byly cílené a často až za hranou poplašných zpráv, takže lidé ztratili důvěru. Vláda z toho také dělala politickou šarádu. V této situaci to neměla řešit ona, ale odborná autorita dle pandemického plánu, který byl mimochodem vyvěšen na Ministerstvu zdravotnictví.

Došlo k celospoečenskému zmatení.

První slovo měl mít hlavní hygienik ve spolupráci s ministrem a ne bezpečnostní rada státu. Občan pak intuitivně cítil, že to není v pořádku, a přestal vládě důvěřovat. S příchodem vakcíny už důvěra nebyla vůbec. Došlo k celospolečenskému zmatení.

Máme teď opět problém?

Určitě. Že na podzim vznikne, bylo jasné od začátku kampaně Tečka, která slibovala nesplnitelné. Zaprvé říkala lidem, že covid už není a nebude, a slibovala, že už se nebude muset nikdo testovat, a do toho nikdo nechtěl říct, že se bude muset i přeočkovat třetí nebo i další dávkou.

Počet pozitivních je momentálně kolem osmi procent, což je stejné číslo jako v nejhorší době loni. Díky třetí dávce to bude výrazně lepší, co se týká úmrtí, ale to neznamená, že bychom se měli přestat chovat preventivně. Čeká nás několik obtížných měsíců a velká chřipková vlna.

Zkoumali jste přes 600 seniorů ve vztahu k protilátkám, jak to vypadá?

Ano, máme několik vlastních studií. Po šesti měsících od očkování už víc než polovička nemá žádné protilátky, je zde tedy potřeba dát třetí dávku. Speciálně před sezonou, jako se očkují chřipkové vakcíny.

Kde je momentálně vaše centrum?

Kvůli opravám cesty kolem výstaviště jsem se přesunuli a jsme v Bohémě v Janáčkově divadle. Testujeme dopoledne, pak vše vydezinfikujeme a odpoledne se očkuje. Ted’ už ale začneme dělat obojí souběžně a jsme připraveni pojmout až patnáct set lidí denně s tím, že se rozšíříme k parkovišti.

Kolik jich teď testujete denně?

Kolem tří stovek. A přibývají.