V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda ho vyhlásila na 30 dní s platností od dnešní půlnoci. Pro Seznam Zprávy to potvrdila ministryně práce v demisi Jana Maláčová.

Po dnešním jednáním kabinetu byl na tiskové konferenci vlády vyhlášen nouzový stav. Začne platit od půlnoci dnešního dne a bude trvat po dobu 30 dnů.

Andrej Babiš na tiskové konferenci upozornil na důležitost očkování a zdůraznil, že se jedná o jediné řešení pandemie. S potěšením informoval, že Evropská komise schválila vakcínu od firmy Pfizer pro děti od 5 do 11 let a oznámil, že dnes komise doporučila, aby očkování mělo platnost po dobu 9 měsíců od 2. dávky vakcíny. Dále konstatoval, že další diskuse se bude týkat zavedení povinného očkování pro seniory starší 60 let a pro vybrané rizikové profese.

Následně se slova ujal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a na úvod vysvětlil, jak vážná situace je a proč tedy došlo k přijetí následujících opatření. Jako jeden z důvodů k nouzovému stavu Vojtěch jmenoval reprodukční číslo 1,3. „Situace v krajích není vůbec dobrá,“ zmínil. „Pohybujeme se na rizikových hodnotách. Situace se podle výpočtů budou zhoršovat a ke kulminaci dojde kolem vánočních svátků.“

Adam Vojtěch se také připojil k tvrzení Andreje Babiše ohledně důležitosti očkovaní. „Kdybychom měli vyšší proočkovanost, tak tady dnes vůbec nestojíme,“ zdůraznil Vojtěch. Také upozornil, že pravděpodobně dojde k ještě vyššímu zatížení jednotek intenzivní péče, a to přibližně na 900 až 1000 pacientů na počátku prosince. Data ukazují, že na jednotkách intenzivní péče drtivě převažují lidé, kteří nejsou očkovaní nebo očkování nemají dokončené. „Nezpochybnitelná dala říkají, že z 655 je nově hospitalizovaných 490 neočkovaných, “ konstatoval Vojtěch.

Z těchto důvodů vláda rozhodla o vyhlášení nouzového stavu na území celé České republiky. Přijatá krizová opatření budou účinná od 18. hodiny zítřejšího dne. Stále platí systém O-N a nad rámec dosavadních regulací se zakazuje přítomnost veřejnosti v restauracích, barech, hudebních a tanečních klubech, diskotékách, kasinech, hernách a podobných provozovnách v čase 22:00 – 4:59 hodin. Zakazuje se také konání adventních a vánočních trhů.

Vedle omezení otevíracích dob výše zmíněných podniků bude platit zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejných místech a potravin v nákupních centrech. Možné je pouze zakoupit jídlo s sebou. Maximální počet lidí na různých spolkových a společenských akcích a oslavách se snižuje z tisíce na sto povolených osob. Sportovní utkání a kulturní představení mají zvláštní úpravu a platí zde kapacita maximálně tisíce osob. Všichni diváci musí být usazeni.

Další opatření se týká nařízení pracovní povinnosti zdravotníkům z důvodu vytíženosti nemocnic. Adam Vojtěch je přesvědčen, že ve většině případů bude tato pomoc dobrovolná, avšak i tak vnímá nařízení pracovní povinnosti za důležité.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dále zmínil několik podrobností k přijatým opatřením. Ohledně adventních trhů upozornil na výjimku takzvaných celoročních tržišť, která mohou fungovat i nadále, nicméně zde nebude možné konzumovat jídlo a pití přímo na místě.

Původně měla vláda o nových opatřeních jednat v pátek, avšak vzhledem k zhoršující se epidemiologické situaci se rozhodla postup urychlit. Z toho důvodu se vláda rozhodla všechna opatření aplikovat okamžitě.