První z tradičních herních gigantů se pouští do světa non-fungible tokenů (NFT). Společnost Ubisoft v úterý oznámila spuštění betaverze nové platformy nazvané Ubisoft Quartz. Ta uživatelům umožní získat NFT herní předměty, jako jsou zbraně, oblečení nebo vozidla, které potom budou moci využívat v herních titulech výrobce.

Společnost si vymyslela pro takto získané předměty vlastní název „digits“ a jednotlivé NFT jsou vytvořené na blockchainu Tezos. První digits bude možné otestovat od 9. prosince v rámci počítačové verze hry Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, dostupné na platformě Ubisoft Connect. První tři digits firma daruje nejrychlejším hráčům, kteří vedle samotného hraní hry splní několik jednoduchých podmínek.

„Ubisoft Quartz je první stavební kámen naší ambiciózní vize vytvoření skutečného metaverza. Ta se nemohla zhmotnit dříve, než se podařilo překonat dětské nemoci blockchainu, které jej limitují pro herní průmysl. Zahrnují například škálovatelnost nebo energetickou náročnost,“ nešetří populárními buzzwordy Nicolas Pouard, viceprezident Strategické laboratoře pro inovace v Ubisoftu.

Zajímavější ale je, že Pouard ve své pětileté vizi blockchainových projektů Ubisoftu počítá i s herními tituly postavenými na takzvaném „play-to-earn“ (P2E) modelu. V něm jsou hráči za svůj herní čas a přínos do herního světa odměňováni herními tokeny, které lze dále volně směnit na sekundárním trhu.

V jedné z nejúspěšnějších P2E her současnosti, blockchainovém titulu Axie Infinity hráči za svou aktivitu získávají tokeny SLP (Small Love Potions), jejichž aktuální hodnota je asi čtyři a půl centu za token. Ve hře jsou potřebné k dalšímu křížení herních axolotlů „Axies“, ale lze je i prodávat ostatním hráčům na otevřeném trhu.

Francouzský Ubisoft s obratem 2,5 miliardy dolarů je první z velkých herních studií, které dává non-fungible tokenům zelenou. V tradičním herním průmyslu ale představuje zatím spíše výjimku. Například Valve, společnost stojící za nejrozšířenější herní distribuční platformou Steam, prodej NFT na své platformě v říjnu úplně zakázala.