Dodnes je považován za nejvýznamnějšího prvorepublikového podnikatele. Pro mnohé je nejvlivnějším českým podnikatelem všech dob.

Tomáš Baťa, zakladatel světového obuvnického impéria, československý král obuvi, ale také starosta města Zlína. Ze své firmy postupně vybudoval rozsáhlý a na svou dobu zcela ojedinělý komplex, v němž kombinoval nejen obuvnickou výrobu, ale také četná obchodní, marketingová, logistická či finanční odvětví.

Jeho pracovní a obchodní metody či systém motivace spolupracovníků byly na tehdejší dobu zcela revoluční a dodnes se používají jako příklady špičkového managementu, vzorové firemní kultury i péče o zaměstnance.

Když Tomáš Baťa ve věku 56 let při letecké havárii 12. července 1932 předčasně zemřel, jeho firma tehdy působila už v šedesáti zemích světa.

Dnes se však podíváme na Baťovo soukromí. Přímo k Baťovým domů, do jejich kuchyně. Tam se totiž ukazovala jiná tvář Tomáše Bati. Tvář muže, který miluje sladké, nejrůznější dezerty, moučníky a zákusky.

Co takhle nějaký baťovský dezert vyzkoušet právě na Vánoce? Všechny oblíbené nejen vánoční recepty, které se pekly u Baťových doma, totiž nedávno vyšly knižně. A je to mimořádně zajímavé čtení.

Manželkou Tomáše Bati byla Marie Baťová, rozená Menčíková. Narodila se ve Vídni do vlivné rodiny významného českého literárního vědce Ferdinanda Menčíka, jenž byl dlouholetým kustodem císařské dvorní knihovny. 

S Tomášem Baťou se poprvé setkala na plese vídeňských Čechů. Charismatický muž, už tehdy úspěšný obchodník, a mladá dívka z dobré rodiny si údajně hned padli do oka. Když se v roce 1912 brali, bylo ženichovi 36 let a nevěstě sotva devatenáct, jejich soužití však bylo mimořádně harmonické.

I když Marie zprvu nemá oficiální postavení v manželově firmě, od počátku se aktivně zajímá o firemní dění i byznys, jejím velkým tématem jsou sociální programy pro zaměstnance i společenské dění v podniku. 

Marie je ale především manželkou a matkou: V září 1914 se manželům narodil syn Tomáš. Marie vystupuje jako vynikající hospodyně, matka a ukázková pečovatelka o rodinný krb, je mimochodem i vynikající pekařkou a cukrářkou. I když má k ruce několik členů personálu, ráda se kuchyni věnuje osobně.

Dodnes se zachovaly sbírky jejích receptů na domácí čajové pečivo, moučníky a nejrůznější teplé i studené dezerty, zapsané ručně v nenápadných sešitech v tvrdých deskách. Pokud vás tedy zajímá, co se podávalo k oblíbeným čajům o páté v rodině Baťových, vřele doporučujeme knihu 99 sladkých teček Marie Baťové, kterou vydala Nadace Tomáše Bati a která letos v prosinci vychází v druhém vydání. 

Zachovalo se na čtyři stovky receptů, z nichž bylo do knihy vybráno právě těch 99 sladkých – mnoho s vtipnými poznámkami, které vypovídají i o láskyplném vztahu mezi Tomášem, kterého manželka oslovuje „Tomo“ a Marií, kterou zas manžel oslovuje „Máničko“.

U citronových zákusků tak čtenář příkladně najde poznámku „Tomovi moc chutnalo“ nebo potvrzení, že čajové sušenky s velkými kousky čokolády jsou oblíbenou pochoutkou malého Tomáše.

Recepty v knize jsou rozděleny do pěti částí, které opět vypovídají o tom, jak se v rodině Tomáše Bati žilo – jsou tu Mariiny recepty na moučníky vhodné k snídani, k dopolední kávě, jako sladká tečka po obědě, odpolední siesta a podvečerní čaj o páté.

Jsou tu dezerty jednoduché i moučníky vysloveně slavnostní, sladké recepty z různých koutů světa. Vypovídají o domácí pohodě a harmonii a velkého průmyslníka Tomáše Baťu ukazují i jako obyčejného tátu od rodiny, který má rád sladké a který si po práci rád dá ke kávě nebo čaji domácí jablečný koláč.

Chcete některý ze zamilovaných moučníků Tomáše Bati ochutnat i vy? A co takhle právě teď, na Vánoce? Vybrali jsme pro vás namátkou tři. Spojuje je jednoduchý, svižný postup (ten byl prý pro praktickou paní Marii typický) a též nijak náročné suroviny, které má člověk právě ve vánočním čase nejčastěji doma.

Pekáčkový perník

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších baťovských receptů. Nebyl zdaleka spojen jen s Vánocemi, naopak, i o letních prázdninách se prý tenhle moučník pekl v kuchyni Tomáše Bati i několikrát týdně. 


Suroviny: 

300 g hladké mouky 

100 g moučkového cukru 

100 ml oleje 

400 ml mléka 

2 vejce 

3 polévkové lžíce kakaa 

2 polévkové lžíce rumu 

1 kávová lžička mleté skořice 

1 kávová lžička mletého hřebíčku 

1 kypřicí prášek 

1 vanilkový cukr 

POLEVA 

100 g čokolády na vaření 

30 g másla 

50 g oloupaných sekaných mandlí 

Postup:
Vejce utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme mléko, olej a rum, mouku s kypřicím práškem, kakao a koření. Vše pořádně promícháme. Připravíme si středně velký pekáč na pečení, ten vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Těsto nalijeme do pekáče a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25 minut. Perník necháme v pekáči vychladnout, poté jej polijeme rozpuštěnou čokoládou, kterou jsme si připravili ve vodní lázni. Nakonec perník posypeme sekanými mandlemi. Také jej můžeme pouze pocukrovat. 

Maková bábovka

Rychlá a mimořádně chutná maková bábovka, která zazáří i na nejsvátečnějším vánočním stole. 


Suroviny:

250 g mletého máku 

250 g polohrubé mouky 

200 g krystalového cukru 

500 ml mléka

1 prášek do pečiva 

Postup:
Všechny ingredience pečlivě promícháme v míse. Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalejme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Prvních 15 minut pečeme bábovku přikrytou pečicím papírem, následně papír odstraníme a pečeme dalších 30 minut. 

Citronový chlebíček 

Citronový chlebíček pekla Marie Baťová často a vytvořila několik variant, Tomáši Baťovi prý nejvíce chutnala ta s mandlemi. 


Suroviny: 

250 g polohrubé mouky 

150 g moučkového cukru 

200 g másla 

1 lžíce medu 

4 vejce 

2 citrony 

1 prášek do pečiva

 špetka soli 

100 g plátků loupaných mandlí 


Postup: 
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme v tuhý sníh se špetkou soli. Žloutky utřeme s cukrem, medem, máslem, šťávou a kůrou ze dvou citronů. Do vzniklého těsta přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Následně pomalu vmícháme vyšlehané bílky. Připravíme si formu na chlebíček, tu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na dno formy nasypeme mandlové plátky.

Těsto nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme přibližně 30 až 35 minut  v klasické troubě, v horkovzdušné troubě je doba pečení okolo 45 minut. Prvních 10 minut pečeme chlebíček přikrytý pečicím papírem. Zda je chlebíček hotový, zjistíme pomocí špejle: pokud nelepí, máme upečeno. 

Všechny recepty pocházejí z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové, která právě vychází v novém vydání, k dostání ve všech dobrých knihkupectvích a také na stránkách Nadace Tomáše Bati.