Jestli byl pro někoho letošní rok úspěšný, byl to Elon Musk. Nejenže jeho tvář zaplnila titulní stránku časopisu Time, když ho jmenoval mužem roku, americký miliardář se letos také stal nejbohatším člověkem planety. Vedle toho si však našel dost času, aby takřka každý týden budil kontroverze, ať už na Twitteru, nebo v reálném světě.

V závodu o přední příčku mezi světovými magnáty měl nicméně nejprve navrch Jeff Bezos, který se v srpnu 2020 stal vůbec první osobou, jejíž jmění přesáhlo 200 miliard dolarů. Pozoruhodný nárůst akcií Tesly, o těžko uvěřitelných 720 procent za rok 2020, nicméně pomohl Muskovi náskok dohnat a v lednu 2021 se nejbohatším člověkem stal on. Byť tehdy jen na krátkou chvíli.

S Bezosem si Musk letos titul nejbohatšího člověka vyměnili hned několikrát, stejně jako s Bernardem Arnaultem, šéfem francouzského konglomerátu luxusního zboží LVMH. Na konci září však akcie Tesly znovu zažily strmý růst a Elon Musk se stal třetím člověkem v historii, který hranici 200 miliard dolarů překonal.

Nyní jeho jmění činí dokonce 274 miliard a před zakladatelem Amazonu má náskok 77 miliard. Když se Muska americká redakce Forbesu zeptala na komentář, Musk odpověděl, že Bezosovi pošle stříbrnou medaili a obrovskou sochu ve tvaru čísla 2.

Do soupeření těchto dvou mužů vlila letos olej i americká vláda. V dubnu NASA vybrala SpaceX, aby postavila lunární přistávací modul pro program Artemis, částečně díky nízké nabídce 2,9 miliardy dolarů. Nabídka Blue Origin Jeffa Bezose byla více než dvojnásobná.

Bezos dal tehdy celou záležitost ohledně konkurzu na lunární přistávací modul k soudu. Musk reagoval na Bezosův postup posměchem. „Pokud by vás lobbing a právníci mohli dostat na oběžnou dráhu, Bezos by byl na Plutu,“ napsal na Twitteru. V listopadu rozhodl federální soud v Muskův prospěch.

I přesto, že se však Elon Musk letos stal nejbohatším člověkem novodobé historie, nedávno za třicet milionů dolarů prodal svou poslední velkou nemovitost v Kalifornii a momentálně dle svých slov žije v modulovatelném rozkládacím příbytku za padesát tisíc dolarů.

Rozchod i přiznání Aspergerova syndromu

V květnu se Musk objevil ve známém americkém pořadu Saturday Night Live. Večer odstartoval několika svými neotřelými vtipy s podivným humorem sobě vlastním. A také pronesl, že je nejspíše prvním člověkem s Aspergerovým syndromem, který Saturday Night Live uvádí. Bylo to vůbec poprvé, kdy veřejně uvedl, že má tuto diagnózu.

I v osobním životě čekaly Elona Muska tento rok změny. V září se rozešel s matkou svého nejmladšího syna, kterého nekonvenčně pojmenovali X AE A-XII, kanadskou zpěvačkou Grimes.

K rozchodu údajně došlo proto, že její práce vyžadovala hodně cestování a Elon Musk tento rok trávil více času na jednom místě. V rozhovoru pro Times řekl, že jsou s Grimes stále velmi dobrými přáteli a že žádnou novou přítelkyni nemá, protože základna SpaceX v Boca Chica, kde teď Musk tráví nejvíce času, je prý něco jako „technologický klášter“.

Pokud tedy nepočítáte Twitter, který se stal Muskovým druhým domovem. Kromě toho, že miliardář přiznal, že většinu svých tweetů, které reálně ovlivňují například kurzy kryptoměn, píše na záchodě, nechal své sledující na Twitteru, kterých má 67,5 milionu, hlasovat, zda má prodat část svých akcií Tesly, v nichž má většinu svého jmění.

Byla to částečně reakce na to, že miliardář čelil obviňování z daňového optimalizování. V polovině listopadu senátor Bernie Sanders napsal na Twitter: „Musíme požadovat, aby extrémně bohatí zaplatili svůj spravedlivý podíl.“ Musk mu druhý den v kontroverzním tweetu odpověděl: „Stále zapomínám, že jsi ještě naživu,“ a v dalším dodal: „Chceš, abych prodal více akcií, Bernie? Stačí říct slovo.“

Výsledkem bylo, že Elon Musk v letošním roce prodal tolik akcií Tesly, aby splnil svůj cíl zbavit se deseti procent svého podílu, a uvedl, že na daních zaplatí přes jedenáct miliard dolarů.

Workoholik s nedůvěrou v metaverse

Ne všechno nicméně letos Muskovi vycházelo, jak si přál. Na konci listopadu, v době amerického svátku Díkuvzdání, se po internetu rozšířil e-mail, ve kterém Musk varoval zaměstnance své společnosti SpaceX před možností krachu kvůli stagnující výrobě a vývoje motorů Raptor pro jeho v Texasu vznikající flotilu raket Super Heavy Starship.

V e-mailu bylo možné číst Muskův neuvěřitelný workoholismus, když své zaměstnance vyzval, aby šli i během svátečního víkendu do práce a věnovali se problému, kterému společnost čelí, tak jako to dělá on. Jako kdysi, když měla problémy s produkcí Tesla. Musk tehdy spával na podlaze své kanceláře ve fabrice, protože dle svých slov zkrátka musel jako CEO pomáhat, kde se dalo a neměl ani čas jít domů.

V posledním rozhovoru před Vánocemi se pak Elon Musk opřel do fenoménu metaverse. Řekl, že nevěří, že by lidé opustili fyzický svět a nahradili ho virtuálním pomocí „obrazovek nasazených na nose“. Doplnil, že mnohem větší potenciál v souvislosti s virtuální realitou by v budoucnu mohl mít jeho projekt Neuralink, který se zabývá propojením lidského mozku a umělé inteligence.