Japonská automobilka Toyota Motor poprvé překonala General Motors v prodeji aut ve Spojených státech. Ta si pozici jedničky na americkém trhu držela od roku 1931. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů, které dnes firmy zveřejnily.

Toyota oznámila, že loni zvýšila prodej v USA o deset procent na 2,332 milionu vozů. Prodej General Motors na americkém trhu naopak klesl o třináct procent na 2,218 milionu vozů, píše Reuters. Spojené státy jsou druhým největším automobilovým trhem na světě za Čínou.

Viceprezident amerických aktivit Toyoty Jack Hollis uvedl, že japonský podnik se svým úspěchem v USA nehodlá vychloubat. Toyota je podle něj vděčná za své věrné zákazníky, ale nesoustřeďuje se na to, aby byla jedničkou.

Mluvčí General Motors dnes upozornil, že jeho firmě se loni v USA dařilo v oblasti sportovně-užitkových a dodávkových automobilů, které přinášejí vyšší zisky než běžné osobní vozy. Loňský rok byl poznamenán nedostatkem polovodičů, který narušil výrobu aut po celém světě. To donutilo automobilky soustředit se na ziskovější modely.

Šéfka automobilky Mary Barraová navíc již delší dobu klade větší důraz na ziskovost než na objem prodeje, v důsledku čehož automobilka opustila Evropu a další trhy, na kterých byla ztrátová.

Za prvních devět měsíců roku 2021 Toyota v USA prodala 1,86 milionu aut, zatímco General Motors 1,78 milionu. Potvrdil se tak názor analytičky automobilového trhu ze společnosti Edmunds Jessicy Caldwellové, která se již dříve domnívala, že Toyota General Motors loni v prodeji skutečně překonala.

Analytici předpokládají, že za celý loňský rok se ve Spojených státech prodalo asi patnáct milionů aut. Prodej tak zůstal výrazně pod pětiletým průměrem z let 2015 až 2019, který činí 17,3 milionu aut. Ceny nových i ojetých aut loni výrazně rostly.