Tak tohle se opravdu neděje každý den. Přesněji řečeno, nestalo se to ještě nikdy. Sociální síť Marka Zuckerberga Facebook vůbec poprvé nahlásila mezičtvrtletní pokles počtu uživatelů.

Z jedné miliardy a 930 tisíc každodenních uživatelů se jejich počet ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 smrskl na jednu miliardu a 929 tisíc uživatelů. Na první pohled žádná tragédie. Nicméně pokud váš brand od roku 2012, kdy vstoupil na burzu, konstantně roste, a stejně tak rostl už od roku 2009, kdy začal počet svých uživatelů vůbec vykazovat, pak se jakákoliv vlnka značící opačnou tendenci rovná výbuchu supernovy.

Trhy na to zareagovaly velice promptně a hodnota akcií mateřské společnosti Facebooku, která se v nedávném období přejmenovala na společnost Meta, vykázala více než dvacetiprocentní pokles.

Přitom ještě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se tržby společnosti, které pocházejí především z reklamy, meziročně o pětinu naopak zvýšily na 33,7 miliardy dolarů. V letošním prvním čtvrtletí však firma tržby už odhaduje pouze na 27 až 29 miliard dolarů.

Zuckerbergova firma nicméně nehledá chybu u sebe. Místo toho označuje za zdroj historicky prvního poklesu počtu uživatelů Facebooku především změnu pravidel Applu, která se týkají ochrany soukromí, a na platformách Mety, jako je Facebook či Instagram. Ta totiž inzerentům ztížila to, jak mohou cílit svou reklamu na uživatele. Nově totiž musejí vývojáři aplikací žádat uživatele o povolení ke sběru určitých dat pro reklamní účely. 

Stejně tak Meta ukazuje prstem na covidové dopady ve formě narušení dodavatelských řetězců a nárůst konkurenčních platforem, z nichž jmenovitě vyčnívá především čínský TikTok.

Tohle zachvění na křivce počtu každodenních uživatelů, která doposud připomínala tvarem úhlopříčku hodně širokoúhlé televize, umazalo z tržní hodnoty Mety 200 miliard dolarů.

Nejedná se ovšem o izolovaný incident – zaváhání v hodnotách technologických společností se týká i mnohých souputníků Facebooku. Jmenovitě Twitter, Snap Inc a Pinterest Inc aktuálně přicházejí na svých tržních zhodnoceních dohromady přibližně o 15 miliard dolarů.