V Česku i mezinárodně oceňovaná Palírna Radlík uvádí v pátek na trh limitovanou edici destilátu, který označuje za vrchol své čtyřiadvacetileté tradice. Jedná se o brandy Opus Magnum, která zrála v dubových sudech sedm let a k dispozici bude pouze v jedné stovce číslovaných lahví – jejichž sítotisk obsahuje barvu s příměsí ryzího zlata.
„Nejde o samoúčelnou hru se slovy a drahými kovy,“ říká vrchní radlický palič Kamil Kutina, který jako jeden z nejrespektovanějších českých destilatérů působí i jako místopředseda Unie destilatérů ČR. „Opusem Magnum skládáme hold alchymistovi Edwardu Kelleyovi, který kdysi nedaleko od naší palírny pracoval na svém opusu magnum – nalezení kamene mudrců.“
A stejně jako se v hermetické tradici hledal způsob, jak proměnit prostý kov ve zlato, tak si na procesu vzniku vlastního „opusu magnum“ zakládají v Palírně Radlík. Ostatně její měděná dvoukotlová destilační aparatura, kterou si před několika lety nechali vyrobit podle vlastního návrhu, evokuje právě alchymistickou dílnu.
Alchymistický proces koneckonců připomíná i samotný vznik zdejšího „opusu“. Ten začal tím, že v roce 2014 na Radlíku vypálili šarži vínovice, která začala velice rychle sbírat prestižní ceny. Její část proto kvůli silnému potenciálu uložili do dubového sudu a nechali ji tam zrát v brandy.
A trvalo sedm let, než se dostala do dokonalé formy s chutí čokolády, oříšků a vyzrálých hroznů, podtržených dubovou tříslovinou.
Alchymistický náboj má i design limitované edice, která se vyznačuje charakteristickým zlatavým zabarvením. Vedle trojúhelníku, čtverce a menšího kruhu, což je středověký znak kamene mudrců, obsahuje alchymistické gesto ruky a vyobrazení čtyř elementů, které ve výrobě destilátu splývají v jeden celek. To vše doplňuje znak „aqua vitae“ čili voda života, jímž alchymisté označovali alkohol.
„Tohle je jednou za život,“ říká destilatér Kutina, jehož pálenky bodují jak na tuzemských soutěžích s rozkošnými názvy jako Flora košt, Jelínkův vizovický košt nebo Mostkovické kaléšek, tak na zahraničních soutěžích, jako je San Francisco World Spirits Competition.