Maďarsko nadále nehodlá podpořit embargo Evropské unie na dovoz ruské ropy a požaduje, aby se nevztahovalo na přepravu ropovody. Prohlásil to dnes maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle něhož se stále nerýsuje dohoda mezi Budapeští a Evropskou komisí.

Brusel se pokouší vládu premiéra Viktora Orbána přesvědčit pomocí ústupků včetně příslibů investic do infrastruktury, její souhlas však ani týden od zveřejnění návrhu šestého balíku protiruských sankcí obsahujících ropné embargo nemá.

Komise minulou středu v rámci sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce tohoto roku zcela ukončit dovoz ruské ropy. Opatření, které má režim prezidenta Vladimira Putina připravit o významnou část zdrojů k financování vojenské agrese, však Budapešť nechce podpořit kvůli očekávanému ekonomickému dopadu na Maďarsko.

Orbánovu vládu nepřesvědčilo ani to, že Brusel navrhl pro země nejvíce závislé na ruské ropě výjimky, které mají vedle Maďarska získat i Slovensko a Česko. Budapešť a Bratislava mají dostat odklad do konce roku 2024, Praha do poloviny téhož roku.