Jak se říká, co je malé, to je hezké, a přesně to platí i o tomto dezertu. Jablečný páj v mini verzi si vychutnejte ještě teplý v pohodlí domova nebo z něj udělejte lahodného společníka na podzimní piknik či procházku.

Základem je tradiční křehké těsto, které se vám díky pořádné porci másla odvděčí jak jinak než svou dokonalou křehkostí. A opravdu zkuste těsto před vložením do trouby znovu vychladit, bude po upečení krásně křupavé a vláčné zároveň. 

Mini apple pie – jablečné koláčky z křehkého těsta

Na 9 až 10 koláčků potřebujete:

  • 150 g studeného másla
  • 170 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • 3 lžíce ledové vody
  • 1 žloutek
  • Kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu

Na náplň:

  • 2 větší jablka
  • 60 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 20 g másla
  • 1 vejce na potření
  • Třtinový cukr na posypání

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte 3 lžíce ledové vody, žloutek, citronovou kůru a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. S těstem pracujte rychle a zbytečně ho nehněťte. Ujistěte se, že těsto neobsahuje žádné nezapracované kusy másla, zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 45 minut. 
  2. Jakmile je těsto odpočaté, rozválejte ho na pomoučněném povrchu na 0,3 cm tenké kolo. Nyní z těsta vykrájejte 18 až 20 stejných koleček o průměru okolo 5 cm. Přesuňte je na pečicí papír a opět vložte do lednice alespoň na 20 minut. Těsto musí být opět ledové, než půjde do trouby. 
  3. Mezitím připravte jablečnou náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kousky. Spolu s cukrem, skořicí i máslem nasypte do pánve a pomalu zahřívejte. Nechte lehce zkaramelizovat a změknout, trvá to několik minut. Jakmile jsou jablka na skus, odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  4. Troubu předehřejte na 190 °C. Kolečka těsta vyndejte z lednice a na polovině z nich udělejte ve středu dva zářezy nožem. Druhou polovinu poklaďte doprostřed lžící až lžící a půl vychladlých jablek. Okraje lehce potřete prošlehaným vajíčkem a přiklopte druhým kolečkem těsta s průřezy. Okraje k sobě prsty lehce přimáčkněte, vidličkou stiskněte k sobě a vytvořte zářezy. Nevadí, pokud vám trochu šťávy z jablek vyteklo. 
  5. Připravené koláčky potřete vejcem, posypejte trochou cukru a na plechu vyloženém pečicím papírem vložte do rozpálené trouby na cca 25 minut či do té doby, dokud nebudou krásně zlatavě hnědé. Můžete podávat ještě teplé.