Po pouhých 45 dnech ve funkci Liz Trussová odstupuje z pozice premiérky Spojeného království a stává se tak nejkratší dobu vládnoucí britskou premiérkou. Vůdkyně Konzervativní strany rezignaci oznámila ve čtvrtek odpoledne před premiérským sídlem Downing Street. V čele vlády zůstane, dokud konzervativci nezvolí jejího nástupce. Mělo by se tak stát příští týden.

Nečekaná zpráva je vyvrcholením vládní krize, která začala v září, kdy někdejší ministr financí Kwasi Kwarteng svým „minirozpočtem“ vyděsil finanční trhy. Na pozadí rekordní inflace a energetické krize se libra vůči dolaru propadla na nejnižší hodnotu za desítky let. Reakce na balíček rozsáhlých nepokrytých daňových škrtů, které měly Británii stát čtyřicet pět miliard liber, tak kabinet přinutily od reformní hospodářské politiky postupně ustoupit.

Minulý týden premiérka propustila Kwartenga a k chaosu ve vládě včera přispěla stejným jednáním s ministryní vnitra Suellou Bravermanovou. Obrat o sto osmdesát stupňů však jen přilil olej do ohně, protože některé daňové změny Trussová slibovala už ve volební kampani na premiérský post.

V reakci na zbrklé kroky si Trussová vyslechla ostrou kritiku od řady svých oponentů a stále více poslanců ji vyzývalo k odstoupení. Na okamžitý konec v posledních dnech rovněž tlačila významná část vládní Konzervativní strany. Za své chyby se ministerská předsedkyně omluvila a ještě ve středu v rámci takzvaných poslaneckých dotazů na premiéra prohlásila, že je bojovnice a snadno se nevzdá.

Předseda labouristů Keir Starmer prohlásil, že Konzervativní strana již nemá mandát k vládnutí, a vyzval ke konání nových voleb. Jeho strana teď díky selhání konzervativců vévodí průzkumům. Podle vyjádření analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Kryštofa Kruliše pro server E15 se však předčasné volby pravděpodobně konat nebudou.