Od jarních měsíců se potýká firma Dedoles s problémy a její zakladatel Jaroslav Chrapko od té doby usiluje o to někdejšího e-commerce skokana restartovat a dostat tančící křečky zpět do formy. Nyní se rozhodl pro nový vítr ve vedení a na pozici šéfa společnosti jej nahradí manažer Ján Cifra.

Jaroslav Chrapko vybudoval z e-commerce firmy Dedoles jednu z nejrychleji rostoucích společností v regionu, která působí v jednadvaceti zemích a za uplynulý rok její tržby dosáhly 93,5 milionu eur. Po prudkém růstu se však firma dostala do problémů, které se stále jediný majitel rozhodl řešit restrukturalizací, což je soudem povoleno ozdravení společnosti pod dohledem věřitelů.

„Dnes (24. 10.) se uskutečnila schůze věřitelů, na které jsem se všem omluvil, že jsme se do této situace dostali. Byl zvolen věřitelský výbor, a tedy dosaženo významného milníku na cestě k úspěšnému zvládnutí restrukturalizace,“ napsal Chrapko na síti LinkedIn.

Zavřely prodejny v Česku

Na setkání podle příspěvku zároveň oznámil i důležitou změnu, že od 1. října skončil v pozici CEO a na tento post nastoupil Ján Cifra. Ten má zkušenosti s řízením velkých týmů v nadnárodních IT společnostech, v minulosti byl také výkonným ředitelem webhostingové firmy Websupport.sk a působil i v Piano Media.

„Velice se těším, že Jano nabídku přijal. Jsem přesvědčen, že jeho hodnotové nastavení v kombinaci s jeho zkušenostmi je přesně tím, co Dedoles potřebuje pro budoucí prosperitu,“ uvedl dále zakladatel společnosti. Dodal, že detaily svého odstoupení vysvětlil v blogu.

V rámci restrukturalizace se Dedoles například již rozhodl v Česku zavřít sedm kamenných provozů a prodej svých výrobků soustředil na e-shop. Největší problém firmy je chybějící cash flow a také příliš velké investice i do reklamy na některých trzích. Podle údajů z insolvenčního rejstříku jsou přihlášeny pohledávky věřitelů v nižších desítkách milionů eur.

Jak řekl Jaroslav Chrapko v červnovém rozhovoru pro Forbes, jejich byznys model však nadále funguje a měsíčně stále prodávají v milionech eur. Doplnil, že zásoby v jejich skladech měly prodejní hodnotu kolem čtyřiceti milionů eur, což převyšuje závazky.

„Jsme uprostřed ozdravného procesu a makáme naplno, abychom Dedoles ozdravili a vrátili ho zpět na cestu zdravého růstu,“ dodal na závěr.