„Každý si představuje Španělsko plné slunce a moře. Jenže tady je to jinak,“ říká hlubokým hlasem, který odpovídá jeho majestátní postavě, Pablo Álvarez, základní pilíř a ústřední postava nejlepšího vinařství iberijského poloostrova, Vega Sicilia.
Pablo ho vede už 37 let, ještě o tři roky déle v něm pracuje a vysvětluje: „S vinohrady bojuju už čtyřicet let. A čtyřicet let je miluju. Je to láska i boj. Máme tu všechno. Mráz. Jinovatku. Někdy mráz v září před sklizní, někdy mráz v půlce května,“ říká.
„Devatenáct různých typů země. A každý rok se děje něco jiného. Když se nám nějaký rok nezdá kvalita, prostě ho neuděláme, nebo ho uděláme jenom málo. Někdy 120 tisíc lahví, nebo čtyřicet tisíc lahví,“ dodává.
Z lásky a boje se rodí víno, které je podle znalců tím nejlepším, co může Španělsko nabídnout. Único. Víno, které zraje nejméně deset let, víno, jehož jedna lahev stojí přes deset tisíc korun, víno, které patří do exkluzivní společnosti dvanácti nejlepších rodinných vinařství světa, Primum Familiae Vini, a rodí se v nadmořské výšce přes 700 metrů.
A ještě na vysvětlení, proč se jmenuje Vega Sicilia. Se Sicílií nemá nic společného. Vega znamená ve španělštině louka nebo zelené údolí, Sicilia podle všeho pochází od Svaté Cecílie, která je v regionu severního Španělska populární a uctívaná.
Když se dona Pabla zeptám, jak by ho popsal někomu z Česka, kdo o něm ještě neslyšel, chvíli přemýšlí, podívá se na lahev plnou rudé tekutiny a řekne: „Jeden francouzský kritik o něm řekl, že má sílu Bordeaux a komplexitu Bourgogne. To už něco znamená. Ale já vám řeknu, je v něm jaro, léto, podzim, zima, je v něm práce, láska, lidi. Je v něm kus mě.“
A taky kus celé rodiny Álvarezů, která patří k nejbohatším a nejznámějším podnikatelským rodinám Španělska. Vinařství Vega Sicilia jí patří už čtyřicet let, bohatství ale vzniklo v prozaičtějším byznyse, úklidu, ostraze, pod značkou Grupo Eulen. Dnes má tahle korporace 75 tisíc zaměstnanců po celém světě. Ale zpátky k vínu.