Dutch Baby, German Pancake, Pfannkuchen, Bismarck nebo Dutch puff. Za všemi těmito názvy se neskrývá nic jiného než skvělá pečená nafouklá palačinka. Za pár minut v kuchyni vykouzlíte poměrně efektní snídani, kterou můžete připravit s čímkoliv, co máte rádi, dokonce i naslano! My jsme zvolili tuto sladkou variantu s javorovým sirupem a lehkým tvarohovým krémem s citronem a vanilkou, kterou stačí doplnit libovolným ovocem a je hotovo.
Pokud nemáte doma litinovou pánev, kterou lze zároveň používat v troubě, použijte zkrátka pekáček o velikosti cca 20×30 cm.
Nafouklá palačinka s tvarohem Dutch Baby
Na cca 4 porce budete potřebovat:
- 3 vajíčka
- 125 g plnotučného mléka
- 20 g javorového sirupu
- 40 g másla
- 70 g hladké mouky
- Špetku soli
Na náplň:
- 250 g plnotučného tvarohu
- Lžíci moučkového cukru
- Šťávu z půlky citronu
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- Lžičku vanilkového extraktu
- Ovoce a javorový sirup k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 210 °C a litinovou pánev, kterou je možné používat v troubě, do ní vložte, aby se také rozehřála. Mezitím si připravte těsto. Veškeré suroviny kromě másla smíchejte do hladkého řidšího těsta, můžete si pomoci mixérem.
- Jakmile je trouba předehřátá, vyndejte pánev, nezapomeňte, že je rukojeť horká, do pánve vhoďte máslo a vložte ji zpátky do trouby, aby se máslo rozpustilo. K rozpuštěnému bublajícímu máslu přilijte veškeré připravené těsto. Pánev vložte opět zpátky do trouby a pečte cca 15 až 20 minut. Palačinka by se měla v troubě krásně nafouknout.
- Mezitím si připravte náplň. Tvaroh smíchejte s cukrem a citronem, přidejte i mletou vanilku a extrakt a zamíchejte dohladka. Když je palačinka nafouklá, vyndejte ji z trouby a ihned podávejte s připraveným tvarohovým krémem, pokladenou ovocem a lehce pokapanou javorovým sirupem.