Návrat do normálu. Tak by se dal shrnout loňský vývoj na trhu s hypotékami. Po naprosto rekordním roce 2021 se totiž objemy poskytnutých hypoték vrátily na hodnotu běžnou v předchozích letech. Meziročně však hypotéky poklesly o šedesát procent.

Podle aktuálních údajů, které zveřejnila Hypoteční banka a ČSOB Stavební spořitelna, loni banky poskytly svým klientům úvěry na bydlení ve výši 217 miliard korun. Z toho hypotéky dosáhly objemu 163 miliard a 54 miliard představovaly úvěry ze stavebního spoření.

„Když se ale podíváme na předchozí léta, dostali jsme se do letové hladiny, která byla běžná v předchozích letech. Rok 2021 byl opravdu extrémní. Způsobily to nízké sazby hypoték a lidé v rámci pandemie ušetřili prostředky, které chtěli investovat do bydlení,“ vysvětluje Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny. V roce 2021 tak banky poskytly celkem 540 miliard nových úvěrů na bydlení.

Loňský pokles zájmu o hypotéky způsobil především růst úrokových sazeb. Průměrná úroková sazba během roku vyrostla na 4,6 procenta a na konci roku dosáhla téměř na šest procent. „Není to ale nic mimořádného, v letech 2008 až 2010 to bylo v podobné hladině. Věřím, že jsme se dostali na stropní hranici a v dalším horizontu by sazby měly klesat,“ říká Vašek.

Samotná skupina ČSOB loni poskytla klientům 42 miliard v rámci hypotečních úvěrů a 12 miliard na úvěry ze stavebního spoření. 

Loni došlo ještě k jedné změně oproti předchozímu roku. Ta se týkala trendu růstu výše průměrného hypotečního úvěru. Ta v předchozích letech stále rostla a na konci roku 2021 dosáhla průměrná výše úvěru 3,3 milionu korun. Od dubna loňského roku však hodnota začala setrvale klesat.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

„Není to proto, že by snad byly levnější nemovitosti. Hlavním důvodem jsou opatření České národní banky, která zpřísnila požadavky na klientskou bonitu. To pomohlo zchladit trh, klienti totiž museli dát větší objem vlastních prostředků,“ vysvětluje Vašek.

Skupina ČSOB prezentovala také předběžné výsledky takzvaného HB Indexu za loňský rok. V rámci něj ČSOB sleduje vývoj cen nemovitostí založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

„Je patrné, že se trh ochlazuje. Ceny bytů meziročně vzrostly o 11,8 procenta, což je zásadní zpomalení,“ říká Vašek. Podobné ochlazení bylo patrné i u domů, naopak ceny pozemků rostou setrvale – meziroční nárůst u nich dostáhl sedmnácti procent. Na konci roku se podle Vaška růst cen v podstatě zastavil.

„Kvalitní nemovitosti si svoji cenu udrží i v následujícím období, u těch s vysokou energetickou náročností ovšem dojde k mírné korekci,“ dodává.

Údaje vychází z dat portálu Flatzone.cz, který mapuje trh novostaveb. Jedná se o redakční spolupráci. Údaje jsou aktuální v čase a vychází z dat portálu.

Zdražovaní nemovitostí se vedle dalších faktorů promítlo i do míry inflace. Podle propočtů ČSOB se průměrná inflace dopočtená za všechny měsíce loňského roku dostala na úroveň 15,2 procenta. „Letos čekáme snížení inflace, věříme, že půjde na jednociferná čísla. To nejhorší bychom zkrátka měli mít za sebou,“ předpovídá Vašek.

To, že se Češi snažili proti inflaci bránit hledáním vhodných spořicích produktů, ukazuje fakt, že spořitelny v loňském roce uzavřely nejvíce smluv na stavební spoření za posledních osm let. Konkrétně šlo o 570 tisíc nových smluv.

„Pro velkou část veřejnosti se jedná o spořicí produkt číslo jedna. Dlouhodobě se ukazuje, že aktivní smlouvu o stavebním spoření má téměř třetina Čechů. K zájmu o stavební spoření přispívají zajímavé úrokové sazby na spořicích účtech, ale také dostupnost úvěrů a jejich příznivé sazby ve srovnání s hypotékou,“ komentuje situaci Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.