Vzpomínáte si ještě na Camerona a Tylera Winklevossovy? Pokud ne, tak vězte, že jde o ikonická dvojčata harvardských veslařů, která obvinila Marka Zuckerberga, že jim ukradl počítačový kód a využil ho při budování rané verze Facebooku.

Po sérii tahanic došlo k vyrovnání, během kterého musel Mark bratrům zaplatit stovky milionů dolarů, jež bratři obratem proměnili v bitcoinové miliardy. Winklevossovy jste mohli vidět i „naživo“ během letních olympijských her 2008 a jejich umělecké ztvárnění pak ve filmu The Social Network.

Bratři mimo jiné od roku 2015 vlastní kryptoměnovou burzu Gemini, která od začátku cílila na požadavky institucionálních investorů. Burza to mezi lety 2017 až 2018 dotáhla na chvilku až k šestadvacetiprocentnímu podílu na trhu mezi největšími americkými krypto burzami a konkurovala tak Krakenu, který měl 44 procent trhu či Coinbase s třicetiprocentním podílem.

Kdeže ale loňské sněhy jsou. Bratrům zjevně jde lépe veslování než krypto byznys, a od té doby začal význam burzy na americkém trhu kontinuálně upadat. Cestu do zapomnění ještě akceleroval vstup Binance.US na americký trh v září 2019.

V prosinci 2022 tak Gemini držela sotva 1,2 procenta trhu. Samotný upadající význam burzy je ale to poslední, co by bratry dnes trápilo. Gemini se totiž po kolapsu FTX stala jednou z nepřímých obětí a nyní dluží svým klientům bez 100 milionů dolarů rovnou miliardu.

Klienti jí za to tak jdou po krku a Winklevossovic duo jde pro změnu po tom, kdo jim dané peníze údajně zadržuje. Dotyčným není nikdo jiný než krypto miliardář, CEO a zakladatel venture kapitálového konglomerátu Digital Currency Group (DCG) Barry Silbert.

Protože se Silbert bezprostředně po konfliktu rozhodl hrát mrtvého brouka, zvolil Cameron Winklevoss novou taktiku a začal prát toto mezikorporátní špinavé prádlo veřejně. Vše začalo otevřeným dopisem Silbertovi, zveřejněným 2. ledna na Twitteru. Cameron v něm mimo jiné obvinil generálního ředitele DCG z taktiky „zdržování prostředků ve zlé víře“.

„Chápeme, že každá restrukturalizace je spojena s počátečními náklady a občas věci nejdou tak rychle, jak bychom si všichni přáli,“ napsal tehdy Silbertovi s dodatkem: „Teď se však ukazuje, že jste se dopustili taktiky zdržování ve zlé víře.“

Základní zápletka příběhu je následující. Gemini měla vlastní spořicí program Gemini Earn, v jehož rámci nabízela královský úrok 8 procent pro klienty, kteří jí půjčí své kryptoměny. Pak ale přišel kolaps FTX a 340 tisíc klientů Gemini zjistilo, že najednou nejsou schopní své prostředky získat zpět.

Těm po týdnech čekání nakonec došla trpělivost a v prosinci mezi svátky podali na společnost hromadnou žalobu, v níž tvrdí, že úročené produkty Earn měly být registrovány jako cenné papíry. Winklevossovi ale tvrdí, že jsou v tom nevinně, a viní z vlastních problémů Silbertovu firmu Genesis, úvěrového garanta programu, který se dostal do potíží po kolapsu FTX, kdy musel zastavit zákaznické výběry.

Celý konflikt se začal zhmotňovat 17. listopadu, kdy Genesis Global Capital, lendingová část Genesis, oznámila, že dočasně zastavuje výběry a poskytování nových úvěrů v důsledku úpadku společnosti FTX. Jen pár hodin poté Gemini přišla s oznámením, že zastavuje výběry prostředků z programu Gemini Earn kvůli potížím úvěrového garanta.

Od té doby ale uplynulo více než dvouměsíční období, kdy nejenže Genesis výběry neobnovila, ale ještě zaujala strategii mrtvého brouka. Během této doby vyšlo najevo, že firma dluží Winklevossovic klientům dohromady více než 900 milionů dolarů.

Cameron Winklevoss zároveň upozornil na podivné interní machinace uvnitř DCG. Ta má podle něj své dceřince Genesis dlužit 1,675 miliardy dolarů. Částka má zahrnovat půjčku ve výši 575 milionů dolarů splatnou v květnu a dále směnku ve výši 1,1 miliardy dolarů splatnou v červnu 2032, která souvisí s krachem Three Arrows Capital. Silbert se toho chytil a začal ihned tvrzení rozporovat.

Na Winklevossovo nařčení Silbert veřejně popřel, že by si DCG od Genesis půjčila peníze. Proč ale firma zastavila své operace a kam se podělo 900 milionů od zákazníků Genesis, nevysvětlil.

„DCG si od společnosti Genesis nepůjčila 1,675 miliardy dolarů. Také nikdy nezmeškala žádnou platbu úroků společnosti Genesis a je v termínu ve všech splatných půjčkách. Nejbližší splatnost je v květnu 2023,“ napsal Silbert na Twitteru v reakci na nařčení Winklevossových. DCG navíc prohlásilo, že jde jen o snahu svést na někoho jiného vlastní selhání.

Poslední vývoj v kauze je takový, že Gemini před dvěma dny prostřednictvím e-mailu klientům oznámila ukončení programu Earn, kterým se ruší i smlouvy o půjčkách se zákazníky společnosti Genesis Global Capital. Gemini uvedla, že bude upřednostňovat vrácení prostředků zákazníků.

„Píšeme vám, abychom vám oznámili, že společnost Gemini – jednající vaším jménem jako zprostředkovatel – vypověděla rámcovou smlouvu o půjčce (MLA) mezi vámi a společností Genesis Global Capital, LLC (Genesis), a to s účinností od 8. ledna 2023,“ uvádí se ve zprávě.

Dále se v ní oznamuje, že program Earn byl ukončen a že společnost Genesis musí vrátit veškerá nesplacená aktiva v rámci programu. Teď už tedy zbývá jediné, dostat ze Silberta prostředky dřív, než bude muset samotná Gemini vyhlásit bankrot.