Ostrý start roku. Česká investiční platforma Fondee míří poprvé mimo hranice bývalého Československa a od pondělí vstupuje na polský trh. A ani to nemá být pro letošek všechno, dalším cílem je Rumunsko.

„V tomto regionu totiž spatřujeme vysoký potenciál,“ říká Jan Hlavsa. Ten Fondee spoluzakládal s manželkou Evou a platforma loni vyrostla o čtyřicet procent, rok 2022 zakončila s více než deseti tisíci klienty a má za sebou rozkročení na Slovensko.

A tak je čas na Polsko. Na zemi se čtyřikrát vyšším počtem obyvatel – a ještě k tomu dosud nepříliš políbenou investováním skrz ETF, neboli skrze na burzách obchodované fondy. Totéž platí pro rumunský trh.

„Lidé v těchto oblastech obecně málo investují a své finance nechávají ležet ladem na běžných či spořicích účtech. Někteří je investují do podílových fondů, které jsou však zatěžkány netransparentními nebo vysokými poplatky užírajícími zisk,“ říká Hlavsa a dodává klíčové číslo: „Podle dat Eurostatu leží takto v celé střední a východní Evropě více než 580 miliard eur.“

To je v přepočtu na koruny už vyloženě surreálná suma, téměř čtrnáct bilionů. A právě na jejich část Fondee cílí.

„Uplynulý rok přinesl největší krizi od roku 2008. Vysoká inflace, válka na Ukrajině a nárůst cen energií způsobily, že se dnes lidé právem obávají o svou budoucnost,“ vypočítává Hlavsa.

Fondee podle něj v hodnotě AUM (tedy všech spravovaných aktiv) loni vyrostlo o dvacet procent. „A tento nárůst jsme měli v roce největších propadů na trzích za posledních patnáct let,“ dodává spoluzakladatel platformy s tím, že americký index S&P 500 se ve stejném období propadl o devatenáct procent.

V lidnatém Polsku současně podle nového country manažera Fondee Michala Kreczmańského fenomén „pasivní revoluce v investování“, tedy právě skrz ETF, neustále sílí. „Přesto tady působí zatím jen jedna taková společnost. Takže přineseme konkurenci a věříme, že z ní mohou zákazníci jen vytěžit,“ dodává Kreczmański.

Jak bude letošní rok z pohledu investic vypadat, popsal Jan Hlavsa v našem nedávném článku. Jako zásadní proměnnou v roce 2023 vidí budoucí vývoj úrokových měr.

„Standardní monetární teorie centrálním bankéřům říká, že inflace je zlo, se kterým je potřeba bojovat. A zvyšováním úrokových měr dosáhnou kýžené nižší inflace. V praxi je pak ta kauzalita opačná. Čím vyšší inflaci lze očekávat, tím razantnější zvyšování úrokových měr bude následovat. To pak sekundárně zvyšuje relativní hodnotu hotovosti a depozit na úkor hodnoty investičních aktiv,“ řekl Hlavsa.

On ve Fondee v nejistých časech hodlá sázet mimo jiné na ESG investice, tedy na investice do společensky odpovědného podnikání.

„Ty si dnes vybírá okolo sedmdesáti procent nových klientů,“ přibližuje Hlavsa. „Tématu ESG investování se proto chceme nadále věnovat a edukace v oblasti investování, potažmo oblasti financí jako takových, pro nás zůstává stěžejní. Včetně demytizace týkající se mnoha nesmyslných společensko-kulturních klišé, například toho, že muži jsou lepšími investory než ženy.“