Váháte, s čím začít podnikat, protože se váš nápad zdá až přespříliš ztřeštěný? Povzbuzení dost možná najdete v novém seznamu světových dolarových miliardářů. Lze se do něj totiž dostat třeba i se Srirachou nebo s indickými snacky.

Byla to noc, na kterou nelze zapomenout. A zároveň noc, která zásadně změnila jeho život – a dostala ho nakonec až mezi nejbohatší lidi planety. „Neměl jsem na výběr. V noci prostě přišel policista a zaklepal na dveře,“ vzpomíná David Tran na to, jak musel nuceně do války.

Vietnam byl tehdy nejdůležitějším bojištěm ze všech a mladíka ze Saigonu, dnes známého jako Ho Či Minovo město, násilím odvedli do jihovietnamské armády. Tedy na stranu budoucích poražených. To, že v zemi slavili komunisté, pro Trana znamenalo jediné. Zmizet.

David Tran | Foto Gina Ferazzi/Los Angeles Times via Getty Images

A tak se s naspořeným zlatem, které ukryl v plechovkách kondenzovaného mléka, dostal na loď mířící do Hongkongu. Po dlouhém pobytu v uprchlickém táboře pak odcestoval do USA, část zlata prodal, koupil si první budovu, předělal ji na továrnu, začal vyrábět omáčku z chilli papriček – a jak se říká, zbytek je historie.

Dnes je jeho firma Sriracha globální první volbou pro většinu z nás, když chceme dodat jídlu grády. A z Trana je v sedmasedmdesáti letech poprvé oficiálně dolarový miliardář a nový člen čerstvě vydaného pořadí superboháčů podle Forbesu.

Že lze pohádkově zbohatnout výrobou pálivé omáčky? Lze. A nejen to.

Noví členové žebříčku ve své pestrosti připomínají, že není špatných nápadů. Třeba takový Japonec Kenzo Tsujimoto. Když v roce 1983 zakládal herní společnost Capcom, jevilo se to jako servis pro poněkud nevelkou skupinu výstředních lidí, kteří ubíjejí čas u obrazovek.

O čtyřicet let později má za sebou Capcom celoplanetární hity jako Resident Evil, Monster Hunter a Street Fighter, pan Tsujimoto si užívá života na svých rozlehlých vinicích v kalifornském Napa Valley a jeho majetek je odhadován na rovnou miliardu dolarů, stejně jako u Trana ze Srirachy.

Pořádná jízda. Podobně jako u Rakušana jménem Toto Wolff, jenž se také dostal na miliardu a kterého Forbes též vítá v žebříčku poprvé. Někdejšího nijak zvlášť úspěšného formulového jezdce, později investičního bankéře, dnes většina lidí zná jako šéfa donedávna dominujícího týmu formule 1 s názvem Mercedes-AMG Petronas.

Toto Wolff | Foto Lars Baron/Getty Images

Ten Wolff nejen řídí, ale také jeho třetinu vlastní. V roce 2009 pak vložil své peníze i do týmu Williams. Ještě několik let nazpět přitom závody nejrychlejších vozů příliš fanoušků nelákaly, jevily se jako úpadková oblast motorsportu.

Dnes je naopak formule 1 i díky Netflixu silnější než kdy dřív. A Wolffův třetinový podíl v jednom z nejlepších týmů se jeví jako báječná investice.

Wolff každopádně patří k reprezentantům „starých časů“, neboť formule sviští po okruzích už od poloviny 20. století. Současnost, která nabízí možnost zbohatnutí v digitálním světě, zastupují jiní. Třeba Danilo Iervolino.

V roce 2023 nám přijde přirozené, že část vzdělávání probíhá v online prostoru, zvlášť po covidové pandemii, která tento trend nuceně prohloubila. Jenže Iervolino v Neapoli založil svoji online univerzitu Unipegaso už v roce 2006. A pod Vesuvem se zrodil gigant, nabízející tituly z ekonomie, lingvistiky, mediálních studií a mnoha dalších oborů.

Danilo Iervolino | Foto Getty

Popřel tím klišé, že by na jihu Itálie bujela jen skvělá gastronomie a camorra. Zároveň naopak jiná klišé o Italech podpořil tím, když si koupil fotbalový klub ze Salernitany, čímž ho spasil před krachem. Tým dnes kope nejvyšší Serii A. „Zasloužíme si konkurenceschopný tým,“ řekl Iervolino o tom, jak si splnil svůj fotbalový sen.

Na jedničkách a nulách stojí rovněž úspěch Palmera Luckeyho, jehož příjmení prakticky předurčuje ke štěstí. Teprve třicetiletý Američan byznysovou bonanzu našel ve virtuální realitě. Svoji společnost Oculus VR prodal v roce 2014 Facebooku za dvě miliardy dolarů v penězích i akciích – a letos ho Forbes s majetkem odhadovaným na 1,7 miliardy zařadil mezi elitu.

Luckey je velmi poutavá figura. Facebook ho z firmy, kterou založil, vyštípal kvůli podpoře Donalda Trumpa. A on založil Anduril, dalšího jednorožce, tentokrát v oblasti vojenské technologie. A najednou stojí na správné straně, vždyť podle rozhovoru pro Wired je v přímém kontaktu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Řeknu to takhle – zajímal se o nás daleko dříve než většina světových lídrů, kteří nevěřili na použití autonomních strojů ve válce,“ pronesl Luckey, který by si kromě místa v žebříčku zasloužil i vlastní film.

Propojení digitálu a fyzična nabízí i jeden z nejmladších nováčků, který zároveň není dědicem – třicetiletý Brit Ben Francis. Ten s kamarádem založil firmu naprosto archetypální cestou, v devatenácti letech v garáži rodičů, protože už je tehdy nebavilo jen si přivydělávat rozvážkou pizzy.

A zkusil oblast, v níž je přitom konkurence dost a dost. Jeho Gymshark vyrábí sportovní oblečení a k mimořádnému růstu mu pomohla sázka na fitness influencery. Nyní má firma astronomickou hodnotu a Francisův podíl v ní je odhadován na 1,2 miliardy dolarů.

Ben Francis | Foto Getty

Pokud jste tuto značku nezaregistrovali, je to prosté – trávíte málo času na TikToku. Právě v sázce na něj spočívalo Francisovo vizionářství. Pochopil svět mladých, i těch o dost mladších než on.

„Dnes si chtějí kupovat jen věci, které pasují k jejich komunitě, s jejímiž hodnotami se ztotožňují. Takže my jsme vlastně komunitní síť, která shodou okolností něco nabízí,“ vysvětloval pro americký Forbes.

Jde to ovšem i daleko prozaičtěji, starosvětštěji. Třeba tak, že si otevřete obchůdek v Indii.

Přesně to udělal v roce 1937 v Bikaneru, nepříliš významném městě ve státě Radžastán, pan Agarwal, ač měl jen osm tříd základní školy. Jeho vnuci Manohar Lal a Madhusudan pak firmu Haldiram Snacks dovedli k astronomickým cifrám. Majetek prvního z nich dnes činí miliardu dolarů, druhého dokonce miliardu a půl.

I oni jsou nově v žebříčku Forbesu. Díky snackům, sladkostem a jiným indickým pochoutkám. K dostání jsou v rámci obrovské země i v restauracích typicky indického vzezření. Jak vzdáleným se takový svět jeví od desetimístných sum v dolarech…

Zkrátka, všechna jména v tomto článku jsou jasným důkazem, že nápadům se mezi nekladou, jakkoli bláznivě na samém začátku vypadají.