Investice do nemovitostí se považuje za konzervativní sázku na jistotu, která slušně odolává krizi. Trh s průmyslovými nemovitostmi či parky je ale pro většinu lidí neznámou oblastí. I proto se na něj chce zaměřit investiční skupina Progresus. Ve Forbes BrandVoice podcastu o rostoucím segmentu debatovali Lukáš Zrůst a Ferdinand Hlobil.

„Industriální development je absolutní vítěz této krize. Je to stále rostoucí trh, který má jen jedno procento nepronajatých prostor. A je to zároveň trh, který má na vstupu docela dost bariér, takže do něj nemůže vstoupit úplně každý,“ popisuje Lukáš Zrůst, spolumajitel Progresus.

I proto v něm vidí velkou příležitost a plánuje v budoucnu zpřístupnit trh s průmyslovými nemovitostmi i dalším případným investorům. „Máte tu rekordní počet nájemníků, kteří chtějí pronajmout nějaký prostor. A co postavíte, to trh prakticky okamžitě absorbuje,“ říká.

Na samotnou výstavbu se Progresus spojil s velkým developerem Garbe, který bude mít na starost development parků.

Ferdinand Hlobil ze společnosti FH+ real estate mu dává za pravdu. „Sektor za posledních dvacet let prakticky nezaznamenal propad a téměř neustále roste. Souvisí to s tím, jak stále roste bohatství jednotlivých zemí,“ říká.

Moderátor Petr Lukáč, Ferdinand Hlobil z FH+ Real Estate a Lukáš Zrůst z Progresus
Moderátor Petr Lukáč, Ferdinand Hlobil z FH+ real estate a Lukáš Zrůst z Progresus

Jedinou výjimkou byla finanční krize před patnácti lety. „Na datech z roku 2009 vidíte, že nepronajatost byla okolo patnácti procent. Zdravé maximum je přitom kolem deseti procent. Ale to bylo na trhu asi 3,5 milionu metrů čtverečních ploch,“ říká Hlobil.

Od té doby trh výrazně nabobtnal. „Dnes se bavíme o jedenácti milionech metrů čtverečních průmyslových ploch a volné je jen jedno procento. Každý rok se přidává okolo 600 tisíc metrů čtverečních, ale ty si okamžitě zaberou noví nájemci. Výstavba téměř nestačí tu poptávku naplnit,“ popisuje situaci.

Progresus nyní společně s renomovaným německým developerem Garbe staví průmyslový park v Klášterci nad Ohří. Začal s tím loni na podzim a už nyní má firma domluveného dlouhodobého nájemce. Další projekty jsou podle Zrůsta před podpisem.

„Nechci zatím prozradit moc, ale nakousnout to můžu. Finišujeme založení fondu kvalifikovaných investorů, který bude mít jako strategii nakoupit parky, až budou hotové, postavené a pronajaté,“ říká s tím, že na investory nechtějí přenést rizika spojené s developmentem.

„Investorům pak bude přinášet výnos z nájemného. To je zaindexované a je jisté na pět, deset nebo patnáct let,“ dodává.

Proč se trhu s průmyslovými nemovitostmi tak daří? V čem jsou rizika investic do průmyslových nemovitostí a jaká je naplněnost těchto investicí? A jak se financují? Poslechněte si další Forbes BrandVoice podcast.