Pokud se chatbota ChatGPT zeptáte, zda je kreativní, sebevědomě přitaká a pro vysvětlení k odpovědi připojí výčet svých schopností. V tomto ohledu se generativní umělá inteligence hodně podobá lidem, většina z nás svou kreativitu přeceňuje.

Příkladů ilustrujících kreativní schopnosti strojů je celá řada, AI dokáže improvizovat jako Miles Davis a ošálit devadesát procent jazzových expertů, vytvářet umělecké kousky, které v aukcích vydělávají značné sumy nebo dokončit Schubertovu proslulou Symfonii č. 8 známou jako Nedokončená (k čemuž jí stačí chytrý telefon). 

Jistě, většina toho, co umělá inteligence tvoří, je jen stěží kreativní, spíš jde o agregát toho, co už lidé v minulosti vytvořili. Nicméně tohle platí i pro lidskou kreativitu, jelikož „talentovaný člověk si půjčuje, génius krade“. To je citát, který si půjčilo a ukradlo tolik různých lidí, že je nemožné jej s jistotou přiřadit konkrétnímu autorovi.

I když si velké jazykové modely typu ChatGPT často vymýšlejí, nelze opomenout kreativitu, která je v nich zabudovaná, ve smyslu vytváření nových či neobvyklých asociací na rozdíl od opakování existujících faktů. Náhodná povaha celého procesu nečiní výstup méně kreativním. Náhodnost a slepá variace jsou klíčovými složkami tvůrčího procesu i u lidí, což vysvětluje, proč jsou alkohol a drogy běžnými múzami umělců a kreativců už od nepaměti. 

Umělá inteligence je lidský vynález, vytvoření něčeho kreativnějšího než jsme my sami dělá lidstvo jako takové o něco kreativnějším. Klíčovou otázkou proto není zda dokážeme zůstat kreativnější než umělá inteligence, ale spíš jak můžeme být kreativnější s její pomocí. Není to o strachu či odmítání AI, ale o tom, jak se s ní naučit pracovat. 

Andy Warhol proměnil masovou produkci a industrializaci v pop art, ABBA vytvořila díky syntezátorům a samplerům nadčasové popové hymny. Lidstvo má za sebou dlouhou historii obviňování technologických inovací ze svého vlastního kulturního úpadku, počínaje Sokratovou námitkou proti psaní s odůvodněním, že ničí naši paměť. Technologie však z velké části automatizuje určité úkoly a činnosti, což lidem uvolňuje ruce k vytváření nových věcí, včetně dalších technologií.

Tak jako elektronické hudební nástroje nezničily klasické hudebníky, ani umělá inteligence nezabije lidskou kreativitu, ale spíš ji oživí. Můžete si představit AI jako ekvivalent rychlého občerstvení, zatímco lidská kreativita představuje klasickou „pomalou“ přípravu jídla. Není to samozřejmost, ale s určitou silou vůle, sebekontroly a odhodlání si můžeme vytvořit potřebné návyky k tvoření, i když zde bude pořád možnost, že to stroje narychlo splácají za nás.

Svým způsobem se to neliší od vytváření poněkud nepřirozeného zvyku cvičit jen proto, abychom měli nějakou fyzickou aktivitu, vyhýbat se sladkým či tučným pokrmům nebo meditovat. Tohle všechno systematicky mění a aktualizuje náš lidský operační systém tak, aby se zbavil historických návyků, které už v dnešním světě nemají opodstatnění.

Ve zkratce, pokud chcete být kreativní v době generativní AI, pak:

  • Nezavrhujte umělou inteligenci
  • Experimentujte a hrajte si s ní
  • Testujte její možnosti a limity
  • Naučte se dodávat jejím výstupům přidanou hodnotu 
  • Udělejte z ní partnera ve vašem tvůrčím procesu: mnoho z vašich kolegů to udělá, díky čemuž bude rozhodujícím faktorem opět spíš lidský talent než AI.