Tato oválná placka připomínající pizzu má v Itálii dlouhou tradici, ale oblibu si v posledních letech získala i ve světě. Její těsto je stravitelnější a křupavější než klasické pizzové a je charakteristická elipsovitým tvarem, který umožňuje její rovnoměrné propečení.
Stačí vám pár ingrediencí, trocha času a rozpálená trouba. V případě pinsy si nicméně dejte s přípravou načas, těsto je totiž třeba zadělat den předem, kynout bude přes noc.
Pinsa romana
Na 2 kusy potřebujete:
- 270 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku
- 30 g hladké rýžové mouky
- 20 g hladké špaldové mouky
- 2 g sušeného droždí
- 5 g soli
- 240 g ledové vody
- 6 g olivového oleje
Dále:
- 4 lžíce rajčatového suga
- Extra panenský olivový olej
- 60 g krájené sušené šunky
- 125 g mozzarelly
- Čerstvá bazalka
Postup
- Budete potřebovat váhu, mísu a ruce, bez robota se obejdete. Do mísy odvažte pšeničnou, rýžovou a špaldovou mouku. K nim přidejte sušené droždí a sůl. Vše důkladně promíchejte.
- K sypké směsi nadvakrát přilijte ledovou vodu (asi jednu pětinu si nechte). Rukama zapracujte v lepivé těsto.
- Teď následuje trik, který používám i u zadělávání těsta na pizzu. Aby se do těsta dobře zapracoval olivový olej, nastříhejte těsto přímo v míse nůžkami na menší kousky. Přilijte olej a zbytek vody a znovu rukama zadělejte lepivé těsto. To nechte v míse patnáct minut odpočívat. Poté ho ve stejné míse rukama přeložte z obou stran proti sobě a opět nechte stejnou dobu odležet. Takto postupujte s překládáním po čtvrthodině ještě třikrát.
- Pružné kompaktní těsto přendejte do olivovým olejem vymazané plastové nádoby (ve které bude později odpočívat i v lednici). Nejprve v ní ale těsto nechte kynout asi hodinu přikryté při pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak ho dejte přes noc pomalu kynout do lednice na minimálně 15 hodin.
- Druhý den těsto rozdělte napůl a už v pokojové teplotě nechte finálně vykynout ještě asi hodinu. Mezitím si rozpalte troubu na maximum (obvykle nám dovolí cca 250 °C).
- Připravte si litinovou pánev nebo plech, které lehce vymažte olivovým olejem a těsto na ní prsty roztáhněte do oválného tvaru. Pomažte ho rajčatovým sugem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na cca 10 minut. Po upečení pinsu ozdobte sušenou šunkou, natrhanou mozzarellou a čerstvou bazalkou. Případně můžete na pinsu suroviny zapéct, tak jak jste zvyklí u klasické pizzy.