Několik let vypadaly dluhopisy jako dobře fungující stroj na peníze, ve skutečnosti v nich investoři ztratili miliardy korun. Své karty odkrývá čím dál více firem, které své bondy nabízely jako zaručenou investici. A ukazuje se, že byznysy na nich postavené mají křehké základy.

Měl to být jeden z nejlepších rezidenčních projektů na trhu. Původní barokní usedlost měla rekonstrukce proměnit v luxusní moderní byty jen kousek od centra Prahy, slibovala nadstandardní rezidenční bydlení izolované od okolního ruchu s velkorysým výhledem do rozlehlé zeleně.

Střih, realita roku 2023. Z rozbláceného staveniště ční zchátralé zbytky původního stavení ze 17. století, místo, kde měly stát základy stavby, lemují dřevěné ochozy a nánosy hlíny. Zanedbané staveniště na Praze 5 zeje prázdnotou a podobá se spíše městu duchů než honosnému developerskému projektu.

Oproti tomu o čtyři kilometry východně, v nablýskané kanceláři na pražských Vinohradech, je rušno. Právě tady má své pražské kanceláře holding Premiot Group, investiční společnost podnikatele Ondreje Spodniaka, která působila především v realitním developmentu a investicích do výnosových nemovitostí.

Právě do jejího portfolia ambiciózní projekt na Praze 5 spadá. Prostorami s mramorovou recepcí nepřestávají vyzvánět telefony a e-mailové schránky přetékají zprávami od stavebních firem a obchodních partnerů, kteří se dožadují zaplacení svých faktur. Spodniakova nemovitostní skupina měla velké plány.

Od investorů vybrala prostřednictvím bondů stovky milionů korun, podle zdrojů Forbesu mohla částka přesáhnout dokonce miliardu. Vehikl, který přispěvatelům z řad retailu sliboval zhodnocení 8,5 procenta p. a., se však zasekl – od počátku letošního roku řeší finanční obtíže a své závazky nesplácí.

Na plánovaném bytovém komplexu Skalka se stavební práce kvůli nezaplaceným fakturám zastavily podle zjištění serveru Seznam Zprávy už na začátku roku, o něco později dopadl stejně apartmánový projekt téže skupiny v Harrachově. Premiot Group původně ujišťovala, že za vše mohou tu nepříznivé povětrnostní podmínky, tu revize smluv, avšak v polovině července soud vyhlásil insolvenci celého holdingu.

Podnikatelské uskupení, kam své prostředky vložily na tři tisíce lidí, se zbortilo jako dům z karet. „Mladý, hladový, netrpělivý,“ popisuje strůjce skupiny Premiot Group muž, který se už léta pohybuje na dluhopisovém trhu a jenž si z důvodu citlivosti celé situace nepřál být jmenován.

„Od začátku byl jeho byznys model naruby. Správně se dluhopisy vydávají v případě, kdy máte fungující byznys, který chcete rozšířit, a na to potřebujete kapitál. V případě Premiot Group to ale bylo opačně. Nejdřív vybrali peníze a až pak přemýšleli, co by za ně nakoupili. Tady projekt, který mu někdo doporučil, tady zase žulový lom,“ kroutí hlavou zdroj obeznámený se situací.

Premiot Group měla být moje životní meta, teď je to životní lekce.

„Premiot Group měla být moje životní meta, teď je to životní lekce,“ komentuje pro Forbes Ondrej Spodniak. Za pádem skupiny stojí podle něj nešťastná souhra okolností. „Tím nemám na mysli jen válku, krizi, nárůst cen surovin, materiálů a utahování opasků ze strany investorů.“

„Když rychle vyrostete a k tomu máte zajímavé projekty, začnou kolem vás kroužit zájmové skupiny. Jak se dnes dostanete k významným aktivům za skvělých podmínek? Když někomu jinému řízeně dopomůžete zakopnut. Ne, devadesátkové praktiky to nejsou, převzaly sofistikovanější podobu schovanou za bílé límečky,“ říká přesvědčeně Spodniak s tím, že věří, že se v životě i podnikání choval vždy férově a nakonec se mu to vrátí.