Pokud se v investování držíte strategie „cihla rovná se jistota“, zkuste zabrousit i mimo Česko.

Tuzemský realitní trh je sice podle aktuálních indicií opět na vzestupu, v top formě ale zatím není. A kupovat byty na Žižkově nebo v Ústí nad Labem také může začít být docela nuda. Tak proč se nepoohlédnout za hranicemi?

Kromě toho, že apartmán v Alpách nebo domek na španělské Costa del Sol přinese spoustu radosti, může být i velmi výhodnou investicí. Domácí investoři si to ostatně začínají stále více uvědomovat.

Jen v loňském roce se vlivem ruského vpádu na Ukrajinu, vysoké inflace a nedostupných tuzemských nemovitostí zvedl zájem českých investorů o byty a domy v zahraničí zhruba o šestatřicet procent. Rostl ostatně už v roce 2021 po opadnutí prvotního šoku z covidové pandemie.

Výhod přinášejí zahraniční nemovitosti pro investory hned několik. Třeba možnost využívat je jako vlastní rekreační útočiště či krátkodobě je pronajímat nebo ochránit peníze před inflací. A v neposlední řadě je to i diverzifikace portfolia.

„Začíná to být téma pro více a více klientů, zejména pokud se jedná o měnovou a geografickou diverzifikaci. A týká se to také větších institucionálních investorů, kteří mají zainvestovaný větší objem peněz v českých realitách a sami už se začínají cítit nekomfortně a mají potřebu své portfolio nějak upravit,“ říká Jan Rejcha, majitel realitní kanceláře Rellox, která se na zahraniční nemovitosti specializuje.

Podle něj v poslední době přibývá kromě nemovitostí na rekreaci a krátkodobý pronájem také standardních městských nemovitostí ke klasickému bydlení, které investoři nakupují a pak dlouhodobě pronajímají.

„Je jen otázkou času, kdy se zájem českých investorů o zahraniční reality rozroste také o standardní městské byty. Prostě si namísto třetího nebo čtvrtého investičního bytu v Česku koupí investiční byt v zahraničí,“ dodává Rejcha.

Tady je výběr šesti investorsky zajímavých zemí a tipy, na které nemovitosti se v nich zaměřit.

Rakousko

Když je řeč o Rakousku ve spojitosti s investováním do nemovitostí, myslí se především rakouské Alpy. Právě tam většinou investoři, kteří hledají výnosové turistické nemovitosti, míří. Ačkoli loni objem transakcí poklesl, poptávka po luxusních a volnočasových nemovitostech v rakouských Alpách je stále vysoká.

A zároveň je Rakousko dlouhodobě jeden z nejstabilnějších realitních trhů v Evropě, což je z hlediska dlouhodobé investice spolu s výnosy kolem pěti procent u turistických nemovitostí velké lákadlo. I proto do rakouských Alp české peníze míří poměrně často.

„Ze strany rakouských developerů, notářů, advokátů nebo daňových poradců je zřejmé, že čeští realitní investoři jsou v Rakousku vnímáni jako velmi afluentní a seriózní investoři,“ říká Rejcha.

Vzhledem k charakteru trhu je většina investičních nemovitostí schopná pokrýt krátkodobé pronájmy, ale i rekreaci pro své majitele či jejich rodinu. Pokud se teprve rozhlížíte po novém projektu, může být pro vás limitující trend omezování nové výstavby pro nerezidentní investory.

Na druhou stranu, pokud už takovou nemovitost získáte, máte vzhledem k omezené nabídce velkou šanci na setrvalý cenový růst.