Jedna z největších českých rodinných společností Petrof Hradec Králové, která je předním evropským výrobcem pian a klavírů, chystá přesun části výroby do zahraničí. Změna by se mohla týkat výroby nejnižších modelových řad. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to uvedla prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová.

Petrof podle ní nemůže čekat na to, zda vláda udělá nějaká opatření na podporu růstu ekonomiky a průmyslu.

Společnost se podle ní dostává na rozhraní toho, co se vyplatí v České republice a v Evropě vyrábět. „Ty nejnižší řady už se nám nevyplatí tady vyrábět (…), nemůžeme jenom překotně zvedat ceny, abychom dohnali všechny náklady, které se neustále zvedají,“ uvedla Ceralová Petrofová, která je i členkou Národní ekonomické rady vlády.

„Život ve firmách běží daleko rychleji, takže se koukáme po světě, kde by bylo nejlepší umístit například ty nejnižší modelové řady,“ uvedla prezidentka Petrofu. Proces případného přesunu výroby by podle ní zabral dva roky. Možné nové teritorium výroby nekomentovala.

Firmě Petrof, jejíž vznik sahá do roku 1864, loni klesly tržby o dvaadvacet procent na 250 milionů korun. Důvodem byl výpadek dodávek do Ruska a na další východní trhy kvůli válce na Ukrajině a pokles prodejů v Číně, která byla stále zasažena restrikcemi kvůli epidemii koronaviru.

Zisk podniku s více než dvě stě zaměstnanci se snížil na jedenáct milionů korun z předloňských 34,5 milionu korun.

Petrof již v licenci vyrábí piana v Číně, loni pro tamní trh vyrobil asi tři a půl tisíce nástrojů. Produkuje je tam pod značkami Rösler, Scholze či Fibich.

Celková produkce hradecké továrny loni činila asi 1150 nástrojů. Podíl exportu na tržbách Petrofu loni činil přibližně devadesát procent, dodává do více než šedesáti zemí.