Spaghetti aglio e olio jsou ideálním řešením na chvíle, kdy doma nemáte téměř nic, vařením nechcete strávit víc než 10 minut, a přitom nehodláte dělat žádné kompromisy, co se týče chuti.

Základní suroviny, tedy těstoviny, česnek, kvalitní olivový olej a chilli, můžete mít doma celé týdny. A množství česneku, oleje a chilli se nebojte upravit dle své chuti (a toho, jestli vás ten den čekají ještě nějaké společenské události). Pro výživnější jídlo spolu s česnekem opečte i tenké plátky cukety a krevety, v oleji nechte rozvonět pár plátků ančoviček nebo jídlo posypejte pangritatou.

Špagety aglio, olio e peperoncino

Špagety aglio e olio (e peperoncino)

Na 1 porci potřebujete:

  • 100 g semolinových špaget
  • Sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku

Volitelně:

  • Čerstvé či sušené chilli
  • Parmezán
  • Hladkolistá petržel
Špagety aglio, olio e peperoncino

Postup

  1. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu v hodně osolené vodě na skus.
  2. Mezitím na pánvi, kam se posléze vejdou i špagety, velice pozvolna zahřívejte alespoň dvě lžíce oleje s tenkými plátky česneku a nadrceným chilli dle chuti. Česnek se nesmí spálit, ale jen do oleje pustit chuť a vůni.
  3. Když jsou špagety al dente a česnek měkký, kleštěmi přímo z hrnce přihoďte těstoviny do pánve, prohřejte a případně zřeďte trochou vody z jejich vaření.
  4. Ihned podávejte nebo ještě přidejte sekanou petržel a strouhaný sýr.
Špagety aglio, olio e peperoncino