Míra inflace v Turecku v říjnu klesla na 61,4 ze zářijové hodnoty 61,5 procenta. Byl to první pokles za čtyři měsíce, oznámil turecký statistický úřad.

Analytici čekali, že inflace bude pokračovat v růstu a přesáhne šedesát dva procent. Turecko, které v létě patří podle Asociace cestovních kanceláří ČR k oblíbeným destinacím tuzemských turistů, má nejvyšší inflaci v Evropě.

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v říjnu zvýšily o 3,4 procenta a jejich tempo zpomalilo ze 4,75 procenta v září. Podle agentury Bloomberg se tak prodloužila série pomalejších nárůstů, která začala v srpnu.

Turecká centrální banka upravila svůj výhled inflace na roky 2023 a 2024. Podle guvernérky Hafize Gaye Erkanové růst cen začne zpomalovat až ve druhé polovině příštího roku.

Více z tématu
Inflace v Turecku se vrátila nad šedesát procent. Lira klesla na nové minimum

Tvůrci měnové politiky nyní očekávají, že inflace na konci letošního roku dosáhne šedesát pět procent a na vrcholu sedmdesát pět procent se ocitne příští rok v květnu.

Erkanová naznačila, že vyšší úrokové sazby, které byly dříve v Turecku tabu, budou jejím hlavním nástrojem pro snížení inflace. Pod vedením Erkanové, která byla do funkce jmenována v červnu, centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na třicet pět procent.

Guvernérka ve čtvrtek uvedla, že dosud přijaté kroky se začínají vyplácet. Jako jeden z faktorů, které už ceny táhnou dolů, uvedla silnější poptávku po turecké liře a stabilizaci domácí poptávky.