Dětská pochoutka přetvořená do svátečního flameri. Jeho název zní až exoticky, ale v podstatě se stále jedná o krupicovou kaši, nejen dětmi tolik milovanou. Jenže tato kaše je ještě nadýchanější, lahodně dochucená a ztuhlá ve sklenkách či formičkách působí tak nějak elegantnějším i chutnějším dojmem.
K závěrečnému ozdobení flameri použijte, co máte rádi. Skvěle bude chutnat s různými druhy ovoce, ořechy, kokosem, čokoládou nebo trochou džemu. Finišujte zkrátka láskyplně tím, co vám zpříjemní život.
Krupicové flameri
Na 6 skleniček potřebujete:
- 400 ml mléka
- kůra z ½ citronu
- špetka soli
- 40 g krupicového cukru
- 70 g pšeničné jemné krupice
- 1 vanilkový lusk
- 150 g tučného tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- čerstvé ostružiny a borůvky
- 2 lžičky kokosového cukru
- lyofilizované jahody
- kokosové lupínky
Postup
- Poloviční množství mléka smíchejte s čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou, špetkou soli, cukrem, krupicí a dření z vanilkového lusku. Pro lepší chuť přihoďte ještě samotný vydlabaný lusk.
- Nechte krupici alespoň dvacet minut nabobtnat a chutě rozložit – krupice bude ve výsledku jemnější a zároveň se lépe provaří. Můžete ji nechat odpočinout i déle, pokud nespěcháte.
- Po odležení zahřejte v rendlíku zbylé množství mléka, a jakmile dosáhne téměř bodu varu, vmíchejte metličkou krupicovou směs (nezapomeňte předem vyjmout prázdný lusk).
- Za stálého míchání na středním až nižším plameni povařte cca pět minut, dokud směs nezhoustne na kaši (míchejte ještě i chvilku poté na již vypnuté plotýnce).
- Tvaroh jemně metličkou našlehejte a vmíchejte do ještě teplé kaše. Jakmile kaše trošku zchladne, vmíchejte k ní s jemností vyšlehanou smetanu (aby nebyla úplně tuhá a nenadělala v kaši hrudky).
- Hotovou směs rozdělte do předem studenou vodou vypláchnutých formiček nebo skleniček. Flameri nechte zatuhnout v lednici minimálně dvě hodiny nebo ideálně přes noc.
- Pár ostružin podlijte trochou vody a oslaďte kokosovým cukrem. Krátce povařte do zhoustnutí. Ztuhnuté flameri opatrně vyklopte z formiček nebo klidně ponechte ve sklenkách.
- Před podáváním ozdobte povařenými ostružinami, čerstvými borůvkami, lyofilizovanými jahodami a kokosovými lupínky.
Tipy & triky
- Pro zjemnění krupicového flameri se dá podobně jako u ovesné kaše kromě tvarohu a smetany použít také našlehaných bílků.
- Pokud vyklápíte flameri z formiček, nahřejte je zvenku horkou vodou nebo obsah opatrně obkružte tenkým nožem dokola. Půjde to pak snadněji.
- Příprava flameri se obejde i bez předchozího odležení krupice v mléce. Můžete zkrátka vše promíchat v rendlíku najednou a za stálého míchání nechat na mírném ohni kaši zhoustnout. Připravíte se však o onen dokonale jemný zážitek.