Po zakrojení se z nenápadného dortíku vyvalí hříšně dobrá horká čokoládová „láva“, proto se tomuto dezertu říká lávový dortík. Čokoládový fondán s tekutým středem je přitom mnohem jednodušší, než se zdá. Stačí vám na něj jen šest surovin a pár minut času a při použití kvalitní čokolády vás odmění opravdu delikátním zážitkem.

Erupce lásky a erotična vám po tomto dezertu sice nezaručím, ale minimálně nálož endorfinů z čokolády ano. Proto je čokoládové suflé perfektní jako elegantní dezert pro dva na blížícího se Valentýna, stejně tak ale potěší na singles party požitkářů.

Čokoládový fondán (lávový dortík)

Na 4 porce potřebujete:

  • 125 g másla + na vymazání
  • 180 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)
  • 3 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 30 g hladké mouky + na vysypání

Můžete přidat:

  • 1 lžičku rozpustné kávy nebo špetku chilli

Postup

  1. Čtyři žáruvzdorné misky nebo formičky na muffiny o průměru asi šest centimetrů vymažte máslem a vysypejte holandským kakaem nebo moukou. Troubu vyhřejte na 200 °C.
  2. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (tam vždy po dvaceti vteřinách zamíchejte) rozpusťte máslo s čokoládou. Doporučuji vmíchat i trochu kávy, která prohloubí chuť čokolády, nebo špetku chilli, které dezertu dodá příjemný říz.
  3. Mezitím ušlehejte elektrickým šlehačem vejce s cukrem a solí do světlé nadýchané pěny a za stálého šlehání pomalu přilévejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec vmíchejte mouku a směs rozdělte do formiček.
  4. Fondán pečte dvanáct minut, poté nechte misky pět minut stát při pokojové teplotě, vyklopte a ihned podávejte. Dortíky můžete posypat holandským kakaem, obložit čerstvým bobulovým ovocem, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Po zakrojení by se z dortíku měla vyvalit horká čokoládová „láva“.

Tip: Pokud chcete dezert nachystat jen ve dvou porcích, použijte jedno celé vejce a jeden žloutek. Směs můžete připravit i několik hodin předem, uložit do lednice a před pečením jen nechat zteplat na pokojovou teplotu.