Švédská automobilka Volvo Cars prodala v březnu nejvíc aut za měsíc v historii. Prodej na celém světě meziročně vzrostl o dvacet pět procent na 78 970 vozů.

Firma, kterou většinově vlastní čínský Geely Holding, to uvedla ve svém čtvrtečním sdělení.

Za celé letošní první čtvrtletí společnost prodala 182 687 vozů, což je nárůst o dvanáct procent oproti stejnému období loni.

Akcie Volvo Cars obchodované na burze ve Stockholmu ve čtvrtek dopoledne přidávají čtyři procenta.

Prodej plně elektrizovaných automobilů minulý měsíc stoupl o čtyřicet tři procent. Na celkovém prodeji se tak podílely dvaceti třemi procenty.

V Evropě, což je pro Volvo Cars největší trh, se prodej zvýšil o třicet tři procent. Samotných elektrovozů se na starém kontinentu prodalo v březnu meziročně o šedesát šest procent více.

„Dosahujeme dobrého pokroku na cestě k našemu ročnímu cíli, růstu prodeje minimálně o patnáct procent, a v následujících měsících se zaměříme na zvýšení prodeje našeho modelu EX30,“ uvedl obchodní ředitel a zástupce generálního ředitele společnosti Volvo Cars Björn Annwal.

Firma se v roce 2017 stala první velkou automobilkou, která se zavázala k postupnému vyřazení vozidel poháněných výhradně fosilními palivy.