Ceny ropy ve středu nejprve rostly a vyšplhaly se na sedmitýdenní maxima. Poháněl je optimismus ohledně poptávky v letních měsících a obavy z eskalace konfliktů na Blízkém východě, zatímco výraznějšímu růstu bránila aktuální zpráva, že americké zásoby ropy nečekaně vzrostly. Tento sentiment začal po 18:00 převažovat a ceny oproti úternímu závěru nakonec klesaly.

Severomořská ropa Brent ještě kolem 17:50 SELČ vykazovala nárůst 0,20 procenta a dostala se na 85,50 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa West Texas Intermediate si připisovala 0,18 procenta na 81,72 dolaru za barel.

Kolem 18:10 SELČ už ale Brent klesal o 0,19 procenta na 85,17 dolaru za barel, zatímco cena WTI se snížila o 0,25 procenta na 81,37 dolaru za barel.

Cena Brentu se ale i tak pohybuje celých osm dolarů nad minimy ze začátku června. Podle analytika Tamase Vargy to ukazuje „opravdový optimismus, že globální ropná rovnováha se nakonec srovná“.

Zásoby ropy v USA se v týdnu končícím 14. června zvýšily o 2,264 milionu barelů, uvedly v úterý zdroje agentury Reuters s odvoláním na údaje American Petroleum Institute. Analytici oslovení agenturou přitom očekávali pokles zásob surové ropy o 2,2 milionu barelů.

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac ve středu při projevu v Knesetu varoval hnutí Hizballáh, že při otevřené válce s Izraelem „by bylo zničeno“. Izraelská armáda mezitím podle serveru The Times of Israel schválila „operační bojové plány“ pro eventuální ofenzivu proti Libanonu. Obě strany proti sobě dosud vedly vzdušné údery.