Historie sportu je bohatá na geniální jedince – takhle to ale vypadá, když někdo odskočí ostatním o celý vesmír. Hokejový úkaz jménem Connor McDavid jde do největšího zápasu svého života. A pokud ho vyhraje, vstoupí definitivně mezi bohy na bruslích.

Poslední dva týmy. Poslední možná šance. Závěr června zpravidla hokeji nesvědčí, tentokrát se ale chystá spektákl: v noci na úterý 25. června, od dvou hodin ráno českého času, se týmy Florida Panthers a Edmonton Oilers utkají v závěrečném sedmém zápasu finále Stanley Cupu.

„Ve vší upřímnosti, teď už si to jen užíváme a bavíme se hokejem,“ pravil klíčový muž dění poté, co Edmonton ve finále senzačně stáhl třízápasovou ztrátu a vynutil si utkání o vše.

Jmenuje se Connor McDavid a předvádí, co znamená pojem genialita. Jeho mimořádná rychlost – nejen bruslení, ale také pohybu rukou a hlavně myšlenek – proměňuje i nejlepší soupeře v kusy kamene. Jen pár jedinců je nadáno natolik, aby ve své disciplíně dominovali jako on.

„Connor je z jiné planety, je v jiném stadiu evoluce,“ řekl o něm loni bývalý edmontonský trenér Jay Woodcroft. Teď má McDavid možnost získat ke všem individuálním poctám konečně i svůj první titul. Představujeme ho v pěti číslech.

42

Fanoušci Douglase Adamse dobře vědí, že číslo čtyřicet dva je odpovědí na „základní otázky života, vesmíru a vůbec“. U McDavida je zase odpovědí na to, kdo je králem hokejové současnosti. V probíhajícím play off posbíral už dvaačtyřicet bodů a jasně vládne letošní produktivitě ve vyřazovacích bojích – přes čtyřicítku se v celé historii ligy dostaly už jen ikony Wayne Gretzky a Mario Lemieux.

Právě Gretzky je považován za nejlepšího hráče všech dob. I jeho ale McDavid nedávno trumfnul, když se v jednom play off dostal na dvaatřicet přihrávek. To ani Gretzky nezvládl!

„Vždycky je skvělé, když vás zmíní s někým takovým v jedné větě. Ale teď řešíme jiné věci,“ dal McDavid jasně najevo, že preferuje týmové pocty před individuálními.

97

Když si McDavida v roce 2015 jako jedničku draftu vybrali právě Edmonton Oilers, srovnání s Gretzkým se nabízelo od samého začátku. Právě „The Great One“ zde v osmdesátých letech šéfoval jedné z nejsilnějších dynastií NHL.

Činil tak se svou ikonickou devětadevadesátkou na zádech, která vznikla prozaicky: Gretzky toužil po devítce, kterou nosil jeho hrdina Gordie Howe, ale ta byla obsazená, tak cifru prostě použil dvakrát. McDavid neodkazuje na Gretzkého, nýbrž na svůj ročník narození.

Může tedy 97 převýšit 99? V matematice to nejde, v hokeji to možné je.

„Je nejlepším hráčem světa,“ řekl o něm Gretzky pro Sportsnet. „Srovnání napříč historií pro mě jsou ošidná, podstatnější je, že teď se mu nikdo ani neblíží.“

100 000 000

Suma v dolarech, kterou McDavid vyinkasoval za svoji první pořádnou smlouvu v životě – a která z něj v korunách spolehlivě činí miliardáře. V NHL nováčci bez ohledu na svoji výjimečnost dostávají vstupní kontrakt v omezené výši, až pak dojde na licitace. Zpětně viděno se Edmontonu vyplatil každý cent.

McDavid je s průměrným platem 12,5 milionu dolarů pro příští sezonu „až“ třetím nejlépe placeným hráčem ligy, Nathan MacKinnon bere v průměru 12,6 milionu a Auston Matthews 13,25 milionu. Průměry jsou objektivní měřítko proto, že roční mzda hráčům kolísá podle toho, aby kluby naplnily zásadu o takzvaném platovém stropu, tedy souhrnném výdaji na všechny hráče.

Až bude McDavid podepisovat další kontrakt po sezoně 2025–26, bude částka jistě vyšší, dá se čekat rekord NHL. Podle amerického Forbesu si navíc ze sponzorských a dalších zdrojů ročně přijde na dalších pět milionů dolarů, což je v hokeji unikát, o řád víc než u jiných es. I to stvrzuje jeho výjimečnost.

40,9

Tuto rychlost na bruslích už mu jednou v zápase naměřili v kilometrech za hodinu. Takové absolutní číslo je na hokej úlet: už řítit se čtyřicítkou na kole obnáší hodně koordinace, McDavid ale u toho má zpravidla puk na hokejce a ještě mění směry, aby ošálil soupeře.

Legenda ostatně praví, že když ho poprvé na tréninku viděl slavný Gretzkého spoluhráč a nynější asistent kouče v Edmontonu Paul Coffey, jen si ulevil: „Co to má, sakra, znamenat?“

Právě díky tomu McDavid čas od času protančí i mezi nejlepšími obránci světa, jako by to byla ta nejsamozřejmější věc ze všech. A pak pravidelně zazní z šatny Oilers oblíbená věta: „Tohle je Connor, když to rozjede po connorovsku.“

0

Trochu nadsázky na závěr: nula je počet McDavidových strhujících vystoupení před kamerami, stejně jako počet jeho skvělých hlášek či glos.

Kanadská modla se v mediálních vystoupeních nevyžívá, zdaleka nemá například šarm Jaromíra Jágra. Jelikož byl ale McDavid od mládí připravován na pozici hokejového proroka, naučil se už tehdy v rámci profesionality i pracovat s médii. Vždy odpovídá na otázky, nesází ze sebe vyloženě jen jednu frázi za druhou, před novináři ale neperlí.

U něj prostě platí, že za něj mluví výkony. A v tomto směru je výřečnější něž kdokoli jiný.