Meziroční míra inflace na Slovensku v červnu zpomalila na 2,1 procenta z květnového tempa 2,2 procenta. Vrátila se tak na dubnovou hodnotu, kdy byla na tříletém minimu. Informoval o tom v pondělí slovenský statistický úřad. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny proti květnu nezměnily. Podle analytiků bude inflace v zemi zrychlovat.

Nejvýrazněji roční míru inflace na Slovensku ovlivnily vyšší ceny v restauracích a hotelech, ale i v dopravě, hlavně kvůli vyšším cenám paliv, dále za alkoholické nápoje a tabákové výrobky, ve vzdělávání a ve zdravotnictví.

V červnu proti loňsku pouze nepatrně zdražily potraviny, stejně jako bydlení s energiemi, které mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností. Před rokem například ceny potravin vykazovaly meziroční růst skoro o dvacet procent, což tehdy značně přispělo k dvouciferné inflaci.

V souhrnu za první letošní pololetí ceny zboží a služeb na Slovensku stouply proti stejnému období loňska o 2,7 procenta.

Vydání Forbesu P.H. Excel

„Inflace v červnu opět sklouzla na své dno, nebude tam ovšem dlouho. Celková míra inflace by měla dosáhnout 2,7 procenta v letošním roce, v příštím roce vnímáme růst, který by měl začít už v průběhu podzimu a měl by ceny zvýšit nad tři procenta,“ napsal v komentáři analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Ekonom banky Slovenská sporiteľňa Matej Horňák uvedl, že inflace na Slovensku se od března pohybovala kolem dvou procent. „Se slábnoucím bazickým efektem lze čekat zrychlení inflace ve druhém pololetí letošního roku ke třem procentům,“ dodal.

V České republice meziroční míra inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, v květnu spotřebitelské ceny vzrostly o 2,6 procenta. Červnový vývoj ovlivnil zejména nižší růst cen pohonných hmot a zlevnění dovolených a potravin.