Na konci července to vypadalo, že bitcoin a s ním další kryptoaktiva s největší kapitalizací poruší svou tradici výprodejů na konci léta. Nejenže se tak nestalo, ale přišel výplach z 5. srpna. Co za ním stálo a jaké jsou scénáře dalšího vývoje?

První srpnový týden se dolarový pár bitcoinu opět blížil ke svému historickému maximu a dotkl se hranice 70 tisíc dolarů. V pátek sice nastal propad o devět procent, ale opravdovou studenou sprchu si přichystalo až pondělí, kdy se cena kryptoaktiva propadla nakrátko pod 50 tisíc dolarů a nakonec se ustálila na laťce o třináct procent níže než před propadem.

Po počáteční panice se cena rychle vrací zpátky a bitcoin se v době vydání tohoto textu obchoduje okolo 56 tisíc dolarů, nicméně nekrvácela zdaleka jen nejrozšířenější kryptoměna. Když se budeme držet kryptotrhu, v první dvacítce kryptoaktiv co do tržní kapitalizace nenajdeme po vyloučení stablecoinů jediné, které by zůstalo v zelených číslech.

Celková tržní kapitalizace kryptoměn se propadla na nejnižší hodnotu od ledna 2022. Ponor nastal z hladiny 1,94 bilionu dolarů a během 5. srpna klesl těsně pod 1,7 bilionu dolarů.

Zdroj: TradingView

Stojí za propadem slabá makroekonomická data z USA, nebo třeba fakt, že bitcoinový hoarder a dolarový miliardář Michael Saylor, který má zvláštní nadání nakupovat před bitcoinovými korekcemi, v červenci opět nakupoval? Odpovědi najdeme, když se nejprve podíváme do historie.

Srpen a září patří tradičně mezi měsíce, kdy se bitcoinu daří nejméně a cena obvykle padá. Letošek, i když to tak zprvu nevypadalo, podle všeho nebude výjimkou.

Fluktuace na futures trzích hnala v květnu a červenci cenu kryptoměny nahoru, a tak to chvíli vypadalo, že tentokrát to bude jiné – jenže to je přesvědčení, kterého by se měl každý správný investor či obchodník děsit jako čert kříže.

Společnost Matrixport, poskytující krypto finanční poradenství, upozornila na objem peněz uzamčených ve futures pozicích – ve srovnání s květnem a červnem zůstává stále relativně vysoký. Vyvozuje z toho, že je zde prostor pro další vlnu likvidací, ke kterým dochází, když musí burza obchodníkovi nuceně uzavřít pákovou pozici, protože mu došly prostředky na udržení obchodu, kterými byla pozice krytá.

Futures by nicméně neměly ovlivňovat trh přímo – jak tedy vypadá situace na spotu? Podle společnosti Coinglass bylo za posledních čtyřiadvacet hodin zlikvidováno celkem 280 093 pozic kryptoobchodníků, přičemž celkový objem likvidací na centralizovaných burzách přesáhl částku 1,07 miliardy dolarů.

Je trochu ironické (nikoli ale překvapivé), že v likvidacích vedl trh s bitcoinem, který je obyčejně označován jako nejbezpečnější kryptoaktivum. Bitcoinových pozic bylo za zmíněný časový úsek zlikvidováno za více než 362 milionů dolarů.

Ne všechny tyto pozice přitom sázely na růst. Ty dlouhé tvořily s 302 miliony dolarů pochopitelně většinu, ale 62 milionů připadlo také na shortaře, kteří podcenili volatilitu.

Podobně dramatická byla situace také u druhé největší kryptoměny co do tržní kapitalizace: etheru. Likvidace etherových pozic dosáhly za čtyřiadvacet hodin objemu 346 milionů dolarů, na dlouhé pozice přitom připadlo 297 milionů dolarů.

Propad etheru na dolarovém páru ve stejném časovém úseku pak proběhl dramatičtěji a kryptoměna se nyní obchoduje okolo 2320 dolarů, tedy o více než dvacet procent níže než před propadem.

Ještě větší výplach než samotná podkladová kryptoměna etherového blockchainu zažily finanční protokoly světa decentralizovaných financí. Podle analytické společnosti Parsec Finance dosáhly likvidace na etherovém blockchainu napříč decentralizovanými finančními protokoly nového ročního maxima. Většinu ztrát přitom odnesly úvěrové protokoly.

Potvrdily tak potřetí v horizontu čtyř let poučku, že kryptopůjčky jsou legrace, ale jen do okamžiku, než se na trhu něco semele. Během pondělka bylo v pozicích na DeFI protokolech zlikvidováno celkem přes 350 milionů dolarů. Největšímu náporu likvidací čelil etherový kolaterál, který dosáhl 216 milionů dolarů.

Prudký propad ceny etheru způsobil podobný problém v roce 2020, kdy kvůli němu málem došlo k úplnému ukončení projektu MakerDAO. Horké chvilky lendingovým protokolům připravil také medvědí trh v roce 2022.

Kryptopůjčky jsou legrace – než se na trhu něco semele

Jaký další vývoj situace tedy čekat? Zde hodně záleží, jak moc věříme na korelaci vývoje ceny bitcoinu a obecně kryptoaktiv s tradičními aktivy. Pokud budeme předpokládat, že je vysoká, nabízí se snadná interpretace: pokles kryptotrhu byl způsoben koktejlem negativních makroekonomických dat z amerického trhu práce, stupňováním geopolitického napětí na Blízkém východě a hospodářskými výsledky technologických společností, které potvrdily, že tržní očekávání nelze překonávat donekonečna.

Je ale taková interpretace pravdivá? Korelace bitcoinu s americkými akciemi, konkrétně s benchmarkovými indexy Nasdaq Composite a S&P 500, spadla během minulého měsíce na několikaměsíční minimum. A podle data dashboardu konzultační a mediální společnosti The Block dělala v červenci třicetidenní Pearsonova korelace -0,84 u Nasdaq Composite a -0,82 u S&P 500.

Aktuální propad sice krypto přiblížil ostatní ekvitě, ale korelace zůstává relativně nízká: -0,19 pro Nasdaq Composite a 0,05 pro S&P 500.

Zdroj: The Block

Relativně vysoká je pouze se zlatem, které je tradičně vnímáno spíše jako diverzifikační aktivum. Platí to nicméně hlavně pro samotný bitcoin, který si na letní měsíce vskutku „nepotrpí“.

Je ostatně výmluvné, co se na trhu odehrálo loni mezi 16. a 17. srpnem, kdy došlo k jedné z největších deleveraging událostí – jinými slovy výplachu přepákovaných pozic.

Jistě, bitcoin a krypto obecně se jako riziková aktiva svezla společně s americkými akciemi poté, co nová ekonomická data, hlavně pomaleji přibývající pracovní místa a zpomalující výroba, podpořila obavu z tvrdého přistání ekonomiky Spojených států. Tím ale podobnost končí.

Pokud cenu bitcoinu výrazně ovlivnily makroekonomické události z opačného břehu Atlantiku, byl to hlavně obrat v americké prezidentské předvolební kampani. Což potvrzují i slova současného ředitele Binance, Richarda Tenga: „K pohybu přispěla i nedávná dynamika prezidentských voleb v USA, kterou někteří účastníci trhu považují za potenciálně méně příznivou pro kryptoměny jako třídu aktiv,“ prohlásil.

Navzdory aktuálním výzvám si přitom nemyslí, že se jedná o začátek dlouhodobého negativního trendu. „Očekává se, že Federální rezervní systém v září sníží úrokové sazby, což by mělo zlepšit výhled americké ekonomiky. Navíc s blížícími se volbami budeme pravděpodobně svědky pohybů trhu oběma směry, protože kandidáti vyjasní své postoje ke kryptoměnám,“ dodává.

Analytická společnost Kaiko Research mezitím upozornila na zajímavý fenomén. Zatímco na velkých burzách mimo USA, typicky Binance a OKX, docházelo od 2. srpna k silným výprodejům, kumulativní objemová delta (riziková metrika, odhadující změnu ceny derivátu) na bitcoinu zůstala naopak kladná na většině amerických platforem.

Američané tak bitcoinu věří i nadále a množství obchodníků čerstvou korekci využilo k nákupům ve slevách.

My jsme tvoje budoucnost
Vydání Forbesu My jsme tvoje budoucnost

Indikátor open interest na perpetuálních futures, který ukazuje celkový počet otevřených kontraktů v daném okamžiku, se v období před pádem vyšplhal na téměř historická maxima. Perpetuální futures se často využívají jako zajištění běžných spotových pozic – jen na burzách Binance, Bybit, Bullish a Kraken vzrostl 28. července na více než 11 miliard dolarů.

Na trh tedy před propadem vstupoval nový kapitál. Od té doby klesl na přibližně devět miliard, protože během poklesu byli obchodníci likvidováni. Funding rates na perpetuálních futures krátce vzrostly po atentátu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jinak ale od května zůstávají velmi podobné.

Dokud zůstávají kladné, obchodníci dlouhodobě věří spíše býčímu než medvědímu scénáři. 5. srpna se sice překlopil funding rate na perpetuálních futures do červených hodnot, ale nevydrželo mu to dlouho.