Christian Angermayer stojí snad za každou výstřední investicí posledních deseti let. Nestydatě suverénní chlapík se přátelí s Peterem Thielem, Umou Thurman nebo třeba rwandským prezidentem. A chystá se rozjet olympijské hry pro dopující sportovce.

V apartmánu ve čtvrtém patře hotelu Four Seasons v texaském Austinu hovoří německý miliardář Christian Angermayer o své nejnovější investici: Enhanced Games, „vylepšených“ olympijských hrách pro jedenadvacáté století, na kterých bude doping vysloveně povolen.

Před rokem přišel Angermayerův přítel Aron D’Souza – mimochodem podnikatel a právník, který pomáhal Petrovi Thielovi při likvidaci Gawker Media – s nápadem přebít olympijské hry uspořádáním velké sportovní akce, na níž budou mít sportovci dovolené použití látek zvyšujících výkonnost. Angermayera, který se zajímá o vše od halucinogenních látek až po dinosaury, myšlenka nadchla.

„Dívám se na svět optikou otázky, o jaký obchodní model jde, nebo jak na tom vydělat?“ říká miliardář, zatímco mu maskérka nanáší lehký make-up a upravuje jeho černé vlasy před nahráváním podcastu Joe Rogana. „Řekl jsem si, jo – to je nápad za pár miliard dolarů,“ konstatuje lakonicky.

Šestačtyřicetiletý Angermayer vlastní majetek v hodnotě 1,1 miliardy dolarů a investuje prostřednictvím své rodinné kanceláře Apeiron Investment Group se sídlem na Maltě. Do projektu Enhanced Games vložil přibližně dva a půl milionu dolarů (57,5 milionu korun).

Do projektu investovali také Thiel a Balaji Srinivasan, rizikový investor ze Silicon Valley a podnikatel v oblasti kryptoměn. Organizátoři slibují odměnu milionu dolarů tomu, kdo překoná světový rekord ve sprintu na sto metrů a rekord v plavání na padesát metrů volným stylem. Doufají, že první soutěž s pěti sportovními disciplínami proběhne už v roce 2025.

Ačkoli mají olympijské hry náskok tří tisíc let, Angermayer suverénně věří, že mezinárodní sportovní akce, která povoluje steroidy a další látky, posouvající hranice lidských možností, antické hry snadno překoná. „Lidé chtějí vidět absolutně nejrychlejšího sportovce nebo sportovkyni, jsou zkrátka takoví. Nezajímá je přirozeně nejrychlejší člověk,“ je přesvědčený.

Enhanced Games se budou vysílat živě – možná ze stadionu nebo ze studia – a miliardář nepochybuje, že sklidí úspěch. Londýnská společnost už pracuje na získání investice ve výši tří set milionů dolarů.

„Bude to jedna z největších sportovních franšíz,“ pokračuje s neskrývaným optimismem, zatímco si ve svém apartmá pochutnává na uzeném lososu. „Pokud nám všechno vyjde, bude to mít hodnotu pěti až deseti miliard dolarů. Člověk by mohl snít i o vyšší částce, ale tohle je teď reálné,“ tvrdí.

Některé z Angermayerových projektů se přitom na první pohled příliš reálné nezdají. Jeho unikátní investiční portfolio ve výši dvou a půl miliardy dolarů, které z velké části spravuje společnost Apeiron, sahá od těžby kryptoměn přes halucinogeny a dinosauří fosilie až po mozkové implantáty.

Angermeyer má na předloktí vytetovanou chemickou strukturu psilocinu.

„Pokud vsadím na momentální výstřelky, znamená to, že jsem vytvořil trend,“ říká muž, který má na pravém předloktí vytetovanou chemickou strukturu psilocinu, psychoaktivní sloučeniny v halucinogenních houbách. „Dokážu si věcí všimnout velmi brzy.“

Podle investora a kryptomiliardáře Mikea Novogratze, který spolu s Angermayerem a Thielem vypsal první šek britské biotechnologické společnosti Compass Pathways, provádějící klinické testy psilocinu, je Angermayerovou největší superschopností networking.

„Má mimořádné nadání propojovat lidi s kapitálem a příležitostmi,“ míní Novogratz, který s Angermayerem spoluinvestoval do dalších podniků, jako je kontroverzní kryptografická společnost Block.One a Angermayerův startup ATAI Life Sciences, vyvíjející léky na bázi halucinogenů.

Angermayerovi zmínka o networkingu ježí vlasy na hlavě. Ačkoli už možná nikdy nebude pracovat, věnoval čas a úsilí budování toho, co podle svých slov nazývá „životem v rozmanitosti“: životem plným přátel, kteří řídí nebo řídili státy (bývalá německá kancléřka Angela Merkelová), hrají v hollywoodských filmech (Uma Thurman) nebo vydělávají více než on (Novogratz a Thiel).

A stejně, jako je často vidět za mnoha průkopnickými investicemi posledního desetiletí, objevuje se také ve skandálech na vysoké úrovni. Byl to právě on, kdo v roce 2019 zprostředkoval investici SoftBank ve výši 1,1 miliardy dolarů do dnes již insolventní německé platební společnosti Wirecard.

Ta se zhroutila po oznámení auditorů, že jí chybí 2,1 miliardy dolarů (48 miliard korun) v hotovosti. Angermayer za transakci dostal asi dvanáct milion dolarů. Na oslavě svých čtyřicátých narozenin v roce 2018 na rakouském zámku pak Angermayer údajně seznámil Petera Thiela s ruským občanem Daniilem Bisslingerem, který pracuje pro Kreml.

Podle serveru Business Insider, který informaci zveřejnil, Thiel schůzku nahlásil FBI a uvedl, že ho Bisslinger pozval, aby vystoupil na konferenci v Petrohradě a nabídl i setkání s Vladimirem Putinem. Skandál, který z incidentu vznikl, je podle Angermeyera „prostě absurdní“.

„Slavil jsem narozeniny. Pozval dva přátele. Ti se tam seznámili. Ať už moji přátelé dělají cokoli, není to moje věc,“ rozhazuje rukama.

Angermayer vyrůstal v malé německé vesnici Triebendorf nedaleko hranic s Českem. A od skromných začátků ušel dlouhou cestu. Od dětství byl prý posedlý podnikáním a jakmile se na základní škole naučil psát, jeho prvním projektem byla faktura, kterou má jeho matka zřejmě dodnes schovanou – když videl rodiče platit za lístek v kině, vypsal si ceník a začal od nich vybírat poplatky za sledování televize.

„Teď jsou na mě pyšní, ale tehdy si říkali: Kde jsme udělali chybu?“ směje se dnes. V roce 1998 byl přijat na univerzitu v Bayreuthu a hned první měsíc se seznámil se dvěma profesory, Stefanem Limmerem a Rolandem Kreutzerem, kteří pracovali na nové technologii vkládání genů.

Bystrý a průbojný Angermayer s nimi v jedenadvaceti letech založil společnost Ribopharma AG. Ačkoli měl jen malý podíl, Ribopharma získala podporu německé vlády, takže si Angermayer mohl dovolit přerušit studium. V roce 2003 se společnost spojila se společností Alnylam se sídlem v Massachusetts, která později vstoupila na burzu. Angermayer se v pětadvaceti letech stal multimilionářem.

Aby toho nebylo málo, v roce 2007 ho jeden přítel z německého ministerstva zahraničí požádal, zda by nezorganizoval večeři pro rwandského prezidenta Paula Kagameho. Angermayer si s Kagamem velmi sednul a jen o několik týdnů později byl pozván do rwandského hlavního města Kigali.

Během návštěvy Rwandy, kterou Angermayer díky podnikatelsky příznivé atmosféře nazývá „Singapurem Afriky“, se Kagamemu svěřil, že by v zemi rád investoval. Kagame mu pověděl o malé bance Banque Rwandaise de Développement, která byla na prodej. „Doslova jsem přijel domů a koupil ji za deset milionů dolarů,“ vzpomíná miliardář.

Následně založil ve Frankfurtu bankovní skupinu African Development Corporation (ADC) a přijal generálního ředitele, který rozjel regionální banky v dalších afrických zemích. V roce 2014 Angermayer a jeho partneři předali ADC někdejšímu zdiskreditovanému šéfovi Barclays Bobu Diamondovi a jeho africké finanční společnosti Atlas v rámci transakce za více než 265 milionů dolarů.

Prezident Kagame, který Angermayera jmenoval do své poradní rady, si ho jako investora nadále velmi váží. Ve vyjádření redakci americkému Forbesu vyzdvihl miliardářův „optimistický pohled na budoucnost“ a jeho schopnost udávat „megatrendy“.

V čase, když Angermayer jako šestatřicetiletý zpeněžil svůj podíl v ADC, začal pracovat na vlastní pěst s novou investiční společností Apeiron a obrátil pozornost k tomu, jak vlastně žít svůj život. „Chci dělat věci, které mě opravdu fascinují,“ popisuje svou filozofii.

V roce 2014 během dovolené v Karibiku vyzkoušel na přesvědčení kamaráda halucinogenní houby. „Byla to ta nejdůležitější zkušenost mého života,“ říká muž, který je jinak abstitentem.

Po návratu z dovolené navštívil Mikea Novogratze a přesvědčil ho, že v houbách se skrývá potenciál farmaceutického trháku. Shodou okolností Novogratze vzápětí oslovil George Goldsmith z londýnské společnosti Compass a navrhl mu byznys týkající se vývoje léku proti depresi na bázi psilocinu. Novogratz, Thiel a Angermayer investovali do Compassu každý po jednom milionu dolarů.

O čtyři roky později už Angermayer zakládá vlastní firmu zkoumající halucinogeny ATAI Life Sciences, která v roce 2021 vstupuje na burzu Nasdaq. Vlastní v ní dvacetiprocentní podíl, dosahující dnes hodnoty 44 milionů dolarů – Angermayer do společnosti investoval celkem čtyřicet milionů.

„Jestli uspějeme a halucinogeny se stanou povolenými léky, hodnota ATAI se bude pohybovat ve dvou až tříciferných miliardových číslech,“ je přesvědčen.

Paralelně se dostal také ke kryptoměnám. Bitcoinů vlastní asi tisícovku v hodnotě přibližně 58 milionů dolarů a je upřímně přesvědčený, že jeden bitcoin bude mít časem hodnotu milionu dolarů.

Stejně tak věří, že vědě se nakonec podaří zpomalit stárnutí lidí, a předpovídá, že jednoho dne bude běžné dožít se sta let. S tímto záměrem spoluzaložil dvě společnosti zaměřené na dlouhověkost: Rejuveron se sídlem v Curychu a newyorskou Cambrion Bio.

Obě pracují na vývoji schválených léků, které mají pomoci oddálit stáří. Angermayerově investiční tezi, která je futuristická i optimistická, je těžké oponovat: „Štěstí a dlouhověkost jsou pro mě nejpřirozenější produkty,“ říká. „Sotva najdete někoho, kdo by řekl, že netouží být šťastný a zdravý.“

Sám nevypadá na svých 46 let. Tvrdí, že užívá „hodně“ povzbuzujících léků, ale nechce prozradit nic bližšího. Doporučuje lidem zajít k lékaři a nechat si odborně poradit. Jednou nebo dvakrát ročně pak absolvuje asistovanou terapii halucinogeny v zemích, kde je legální.

„Je to jako širokospektrální antibiotikum pro mozek,“ myslí si. A přiznává užívání Ozempicu na hubnutí. „Je to jako outsourcing sebekontroly,“ prohlásil v podcastu Joe Rogana.

Na muže, upínajícího takovou silou zrak do budoucnosti, má Angermayer nečekanou vášeň: sbírá kosti dinosaurů. A pro svůj dinosauří byznys v Montaně si najímá „kovboje“ na hledání a odkrývání zkamenělin. V jeho sbírce je už vícero unikátních kousků – například jeden z největších kdy nalezených triceratopsů nebo mladý exemplář tyrannosaura oceněný na čtyřicet milionů dolarů.

„Je to trochu jako s ropnými vrty – trvá půldruhého roku, než to vykopou, a půldruhého roku, než nález vyčistí,“ popisuje. „Je to moje vášeň, miluji dinosaury. Chytilo mě to a je to úžasná investice.“

Fosilie dinosaurů se v uplynulém desetiletí staly novou třídou aktiv pro ultrabohaté: v roce 2022 se deinonychus, který byl předlohou velociraptorů ve filmu Jurský park, prodal za 12,4 milionu dolarů.

Angermayerovo portfolio je však pestrá směs nejen díky dinosauřím kostem. Investice do společnosti Blackrock Neurotech, která se zabývá rozhraním mezi lidským mozkem a počítačem, nebo do kanadské farmaceutické firmy AbCellera mu přinesly údajně pětinásobné výnosy.

A jeho hedgeový fond Jiva Peak, orientovaný na akcie biotechnologických firem s malou a střední kapitalizací, zaznamenal od založení v listopadu 2023 do jara tohoto roku výnos 59 procent.

Některé z Angermayerových veřejně obchodovaných pozic ale dostaly na frak. ATAI, která v červnu 2021 vstoupila na burzu s cenou skoro dvacet dolarů za akcii, se v současnosti obchoduje za méně než 1,3 dolaru – těsně nad minimální hodnotou, kterou je podmíněné kotování na burze Nasdaq.

Z klesajícího zájmu o akcie biotechnologických podniků Angermayer viní rostoucí úrokové sazby. Na tom sice něco je, ale zatímco biotechnologické firmy klesly od vstupu ATAI na burzu souhrnně o třináct procent, akcie ATAI se propadly o 92 procent.

Podobný je i příběh německé firmy Northern Data, těžící bitcoiny. Z přibližně šedesáti euro za akcii v roce 2020, kdy Angermayer firmu přikoupil do portfolia, spadla na současných sedmnáct euro.

V červnu navíc podal bývalý provozní a finanční ředitel dceřiné společnosti Northern Data v USA žalobu za neoprávněné ukončení pracovního poměru a tvrdil, že firma zkresluje svou finanční situaci a vyhýbá se placení daní. Northern Data „obvinění důrazně odmítá“ a domnívá se, že žaloba je „finančně motivovaná“.

Choose To Be Rich
Vydání Forbesu Choose To Be Rich

Angermayer ale nepřestává vyhledávat nové příležitosti a témata hýbající dobou. Zamýšlí se například i nad způsoby, jakým hnutí za práva transgender osob otevírají prostor k rozhodování o našich tělech.

Zaujal ho také trend „swifties“, fanoušků zpěvačky Taylor Swift. „Co kdybyste si mohli koupit index dvacítky největších světových celebrit?“ ptá se sugestivně a vychází z myšlenky, že důvěra v instituce se rozpadá a lidé se namísto toho obracejí na bohaté a slavné.

„Když se zeptáte lidí, jestli věří spíš americké vládě nebo Taylor Swift, devadesát procent by podle mě řeklo Taylor,“ míní Angermeyer. A rovnou dodá, že už se o nápadu bavil s kamarádkou Umou Thurman…