Po krátkých schodech vystoupáte na střešní terasu novostavby uprostřed pražské vilové čtvrti Malvazinky. V tu chvíli se vám naskytne výhled na téměř celou Prahu a okolní vily. Ale i když vás výhled omrzí, což si lze těžko představit, stačí udělat pár kroků a můžete se zchladit v šestimetrovém bazénu s protiproudem s proskleným dnem, kterým vidíte do svého bytu.

Takový zážitek nabízí penthouse, který najdete v pátém patře luxusního projektu Vila Époque dokončeného v loňském roce a který se prodává s cenovkou 79,9 milionu korun. Tou by se s přehledem zařadil do našeho žebříčku nejdražších bytů.

„Bazén byla obrovská výzva,“ říká developer Jiří Šalda, když se proskleným dnem bazénu díváme z koupelny pod ním směrem k obloze. Navíc zrovna svítí slunce, jehož paprsky procházející vodou vytvářejí na stěnách efekt, jaký žádné osvětlení nedokáže napodobit.

Vila Époque v ulici Na Cihlářce, naproti slavné Winternitzově vile od Adolfa Loose, je zatím nejdražším a technologicky nejsložitějším domem, který Šalda v rámci své butikové developerské společnosti All New Development postavil.

Autorem podoby domu je ateliér Under construction a právě střešní bazén byl pro architekty a především projektanty velkým oříškem. „Báli jsme se hlavně toho, že když se klient v zimě rozhodne bazén nevytápět a pak se pod ním bude sprchovat horkou vodou, tak aby se o ten studený strop nezačala pára srážet a nekapala na něj ze stropu,“ popisuje Šalda.

Tomu se podařilo předejít kombinací pevnostního skla a termoskla s tloušťkou dvanáct centimetrů, které zajistí, že i když má voda v bazénu deset stupňů, což je minimální udržovací teplota, místnost pod ním to nijak neovlivní. Zároveň je ale možné mít i přes zimu v bazénu teplotu vody až 35 stupňů.

Každému z pěti bytů v domě náleží až tři parkovací místa v podzemních garážích. Byty mají podlahové topení a chlazení stropem, což zajišťují dvě tepelná čerpadla s jedenácti vrty. Veškeré zdejší technologie včetně ovládání osvětlení, žaluzií nebo rekuperace vzduchu lze ovládat přes systém chytré domácnosti. Architekti si dali záležet i na společných prostorech domu. Třeba schodiště je nasvícené designovými světly českého výrobce Bomma.

Každé z pěti pater vily patří samostatnému bytu, přičemž jde o dispozice od 3 + kk po 5 + kk. Největší byt s užitnou plochou 223 metrů čtverečních a  terasou o 144 metrech čtverečních se nachází ve třetím nadzemním podlaží a prodává se za sedmdesát milionů. O prodej bytů se stará realitní kancelář Svoboda & Williams.

Jiří Šalda před dráhou developera pracoval ve velké stavební firmě, kde patnáct let působil jako výrobní ředitel. Spolu se svojí ženou Petrou, která ve firmě pracovala jako advokátka, se rozhodli, že by chtěli něco tvořit sami. Proto v roce 2015 Šalda založil vlastní developerskou společnost zaměřenou na menší projekty z prémiového segmentu.

Hned jeho první projekt se zapsal do povědomí veřejnosti, i když asi ne tak, jak si Šalda představoval. Šlo o projekt viladomu v ulici Na Petřinách, kvůli kterému se Šalda rozhodl zbourat původní vilu z režných cihel.

Ačkoli měl developer všechna povolení včetně povolení k demolici posvěcené památkáři, byl dům těsně před demolicí prohlášen za kulturní památku. Památkovou ochranu ale nakonec úřady zase sejmuly a Šalda na místě postavil dům s třinácti byty.

„V mezidobí jsme koupili v Jizerských horách bývalé rekreační středisko, na jehož místě jsme postavili dva apartmánové domy,“ říká Šalda. Dalším dokončeným projektem je Rezidence U Boroviček a v Podolí teď Šalda začíná stavět jiný prémiový projekt s názvem Villa Gallery.