Lidé opouštějí Nový Zéland v rekordních počtech. Ze země je vyhání nárůst nezaměstnanosti, vysoké úrokové sazby a slabý ekonomický růst. S odkazem na vládní statistiky o tom v úterý informoval server CNBC.

V roce končícím v červnu 2024 opustilo Nový Zéland 131 200 osob, což je předběžně nejvyšší zaznamenaná hodnota za období dvanácti měsíců, uvedl novozélandský statistický úřad. Přibližně třetina z nich zamířila do Austrálie.

Čistá migrace, tedy počet přistěhovalých po odečtení vystěhovalých, zůstává na vysoké úrovni. Ekonomové ale očekávají, že se bude snižovat, protože počet cizinců, kteří se chtějí přestěhovat na Nový Zéland, klesá kvůli slabší ekonomice. Údaje ukázaly, že z celkového počtu odjíždějících bylo 80 174 občanů Nového Zélandu. To je téměř dvojnásobek počtu odjíždějících před pandemií covidu-19.

Merrily Allenová v současné době plánuje, že se začátkem roku 2025 přestěhuje se svým partnerem a čtrnáctiletou dcerou do Hobartu v australském ostrovním státě Tasmánie. „Je tam spousta příležitostí. Neustále shánějí lidi mé profese,“ řekla CNBC žena, která pracuje v administrativě zubního lékařství. „Mám spoustu přátel, kteří odešli (do Austrálie)… čistě kvůli lepším pracovním příležitostem a lepšímu životu. Zdá se, že Austrálie je prostě lepší,“ dodává Allenová.

Novozélanďané, kteří žili v zámoří, se v čase pandemie vraceli domů v historicky nejvyšším počtu. Líbil se jim postup tehdejší vlády při zvládání šíření nemoci covid-19.

Pro některé je však teď láska k této zemi s 5,3 milionu obyvatel u konce. Ekonomové uvádějí, že se Novozélanďané frustrovaní životními náklady, vysokými úrokovými sazbami a menším počtem pracovních příležitostí poohlížejí po Austrálii, Británii a dalších zemích.

Novozélandská ekonomika se potýká s problémy poté, co centrální banka zvýšila úrokové sazby o 5,21 procentního bodu, což bylo nejagresivnější zpřísnění měnové politiky od zavedení oficiální úrokové sazby v roce 1999. Ekonomika rostla v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok pouze o 0,2 procenta, nezaměstnanost se ve druhém čtvrtletí zvýšila na 4,7 procenta a inflace zůstává na 3,3 procenta.

Austrálie přitom nabírá nové zaměstnance a nabízí balíčky, které usnadňují přestěhování pro lidi, kteří pracují v oblastech, jako je ošetřovatelství, policejní práce a učitelství, kde panuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Pro Novozélanďany je taková nabídka lákavá, protože pro práci v této zemi ani nepotřebují víza. Současně novozélandská vláda výrazně snížila počet zaměstnanců ve veřejných službách, takže mnoho kvalifikovaných pracovníků nyní hledá práci.