Vlastnická struktura e-shopu Econea.cz s ekologickým zbožím, který dosahuje stomilionových obratů, se v průběhu jedenácti let působení měnila jen nepatrně. Nově si však Econeu přebírá firma Pavla Boušky Felicea Equity z fondu Vafo Group.

„Naším cílem je stát se jedničkou v segmentu EKO/BIO na českém trhu,“ upřesňuje šéf společnosti Martin Mates, který ve vedení Econea zůstává i nadále. Díky novému uskupení podle něj společnost získává stabilního partnera, možnost nastartovat dlouho plánovanou privátní značku a doplnit sortiment.

Značka do světa české e-commerce vstoupila v roce 2013 a postupně portfolio ekologické drogerie a kosmetiky rozšiřovala. Myšlenka ale zůstávala v průběhu let stejná – ukázat lidem, že nemusejí nutně změnit celý svět, stačí změnit ten svůj. Zdejší produkty proto procházejí přísným sítem a testováním.

Bouška do svého obchodního portfolia více než čtyřicítky firem už v minulosti připsal také společnosti Country Life, Bio Nebio, Lifefood nebo PURO shop. Vzniká tak uskupení se stejnou myšlenkou udržitelnosti a zdravého životního stylu, ale s různým sortimentem.

„Před jedenácti lety jsme byli inovátoři na trhu s ekologickou drogerií a kosmetikou. Naším úkolem bylo lidem ukázat, že to jde i jinak – v souladu s přírodou a bez kompromisů. Že to nemusí být dražší a hůř to prát. Tuhle vizi jsme naplnili tak, že nás to paradoxně málem položilo na kolena,“ říká Mates.

Ekologické produkty se podle něj staly běžnou součástí trhu, často však bohužel doprovázené greenwashingem neboli záměrným klamání spotřebitele o ekologické prospěšnosti produktu.

„A my bychom i přes stabilní pozici dokázali konkurovat velkým hráčům jedině s pomocí dalších externích investic,“ dodává Mates.

Proto kvituje, že společnost teď získává stabilního partnera v podobě miliardáře Pavla Bouška. „Zajistíme větší dostupnost u současných produktů a hlavně naplníme virtuální regály novým potravinovým sortimentem, aby si mohl zákazník udělat kompletní eko lifestyle nákup,“ slibuje Mates.

Boušku redakce českého Forbesu zařadila do žebříčku 100 nejbohatších Čechů. Je majitelem firmy Vafo Group, která se proslavila především jako evropský lídr v oboru krmiv pro domácí mazlíčky a která exportuje do téměř devadesáti zemí světa. Mimoto ale působí i v mnoha jiných odvětvích.