O víkendu v 88 letech zemřela herecká ikona Alain Delon. Zanechal nejen bohaté portfolio kultovních filmů, ale také majetek v hodnotě desítek milionů eur.

„Své role jsem vždycky žil a nikdy je nehrál. Herec je náhoda. Já jsem náhoda. Můj život je náhoda. Moje kariéra je náhoda,“ popsal svérázně sám sebe v rozhovoru pro Le Figaro v roce 2018.

Smrt ikonického francouzského herce oznámila o víkendu Delonova rodina. Francouzská superhvězda začala s herectvím na konci padesátých let, jeho kariéra se rychle rozjela.

Delon si zahrál například po boku další francouzské ikony, Jeana Paula-Belmonda, ale proslavil se také v kultovních filmech francouzské nové vlny. Filmy jako Samuraj Jeana-Pierra Melvilla nebo Gepard Luchina Viscontiho ho navždy zapsaly do mezinárodní filmové síně slávy.

„Smrt Alaina Delona může být do značné míry symbolická, protože odchází jeden z posledních velkých francouzských herců generace, která začínala v šedesátých letech a jež v našem kontextu dramaticky pomohla definovat evropskou kinematografii jako plně konkurenceschopnou Hollywoodu,“ řekl pro Forbes pedagog a odborník na popkulturu Juraj Malíček.

Delon však nebyl jen filmovou, ale také módní ikonou. Zanechal po sobě bohaté portfolio módních doplňků se svojí značkou, módní řetězec a obří majetek.

Během své šedesátileté kariéry ztvárnil Delon policisty, gangstery, zločince, a dokonce i římského vládce Caesara. Hercova kariéra je dlážděna řadou prestižních ocenění včetně francouzského Césara, Zlatým medvědem z Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně nebo Zlatou Palmou z festivalu v Cannes.

„Ikonický byl především díky svému velkému charismatu a schopnosti hrát beze slov. Výrazná osobnost světové kinematografie, ale i reklamy. Skvěle se uplatnil nejen v dramatické tvorbě velikánů, jako byli Antonioni a Visconti, ale byl také tváří francouzského kriminálního žánru sedmdesátých let,“ uvedl Peter Konečný, šéfredaktor portálu Kinema.sk.

Pozornost a titulky médií se často soustředily i na Delonův majetek a napjaté rodinné vztahy. Herec se totiž posledních několik let potýkal s vážnou nemocí a žil ve svém domě v Douchy, více než sto kilometrů od Paříže. Další sídlo měl jako švýcarský občan v Ženevě. Jeho majetek se odhaduje na dvě stě milionů eur (v přepočtu pět miliard korun).

Poslední roky se Delon potýkal s konflikty svých tří dětí, Anthonyho, Alaina Fabiena a dcery Anouchky. Napjaté rodinné vztahy se týkaly hercova majetku, ale také jeho poslední vůle nebo budoucího dědictví.

info Alain Delon vo filme Samurai. Foto: archív TMDB

Konflikt eskaloval letošním soudním verdiktem, podle kterého Delon kvůli svému komplikovanému zdravotnímu stavu již nemůže plně disponovat svým majetkem. Soudy mu zrušily zvláštní opatrovnictví, v jehož rámci mu byl ustanoven opatrovník, který se staral o hercovy bankovní účty a výdaje.

Delon nebyl pouze zkušeným hercem, ale také podnikatelem. V byznysu se orientoval od sedmdesátých let, kdy se do obchodů dostaly jeho značkové hodinky, sluneční brýle a parfémy s názvy jako Shogun nebo Samourai Woman, odkazující na jeho nejslavnější film.

Jeho jméno nese i známý řetězec pánské módy. V minulosti ho propůjčil i šampaňskému, koňaku a kolínské vodě se značkou AD. Kromě herectví si vyzkoušel i další filmové práce a založil dvě produkční společnosti.

Známá je také Delonova sběratelská vášeň, která má opravdu široký záběr. Jak v minulosti podotkl, někteří lidé kupují auta, on kupuje portréty. „Vždycky jsem je kupoval z vášně, ne kvůli investici,“ řekl o sběratelství.

V loňském roce proběhla médii zpráva, že se Delon rozhodl prodat svou sbírku umění v aukci. Odhadní cena za 83 obrazů se tehdy pohybovala mezi čtyřmi a pěti miliony dolarů (91 až 114 milionů dolarů). Když se prodala téměř všechna díla, vyšplhala se cena loni v červnu na skoro devět milionů dolarů.

info Alain Delon. Foto: archív TMDB

Sbírka zahrnovala jména umělecké scény, jako byli například Raoul Dufy a Eugene Delacroix. Přestože cena některých obrazů byla původně odhadována na statisíce dolarů, při prodeji přesáhla i milionovou hranici.

O velikosti Delonovy sběratelské sbírky svědčí i to, že podobné prodeje uskutečnil již v minulosti. V roce 2007 rozprodal část své sbírky s tím, že je proti posmrtnému prodeji sbírek a majetku. V roce 2016 se například „zbavil“ sbírky vín, hodinek a zbraní známých z ikonických filmových a televizních děl.

Patřila mezi ně puška Winchester, kterou mu daroval Steve McQueen, nebo pistole, kterou tasil Charles Bronson ve filmu Rudé slunce. Delonovy zbraně byly vydraženy za desítky tisíc eur.