Od uvedení nového stavebního zákona a digitalizace stavebního řízení do praxe se čekaly potíže. A ukazuje se, že obavy byly oprávněné. V posledních dnech a týdnech se opakují stížnosti pracovníků jednotlivých stavebních úřadů, kteří hlásí, co všechno v novém systému nefunguje. A například Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě předpovídá, že české stavebnictví stojí kvůli problémům před rizikem dlouhodobé recese. 

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš sice ubezpečuje, že se podaří vše dohnat a že řadu problematických věcí se podařilo vyřešit aktualizací systému, ke které došlo zhruba před týdnem, nicméně kritika stále míří především na nefunkčnost systému na straně státní správy.

V systému podle úředníků například chybějí základní šablony umožňující automatické vyplňování formulářů, není řádně propojen s katastrem nemovitostí a objevují se i problémy se základními funkcionalitami.

Developeři za současné poněkud zmatené situace zatím spíše vyčkávají, i když i oni aktuální fungování digitalizace a nového stavebního zákona kritizují. V naprosté většině však velcí developeři podali žádosti o stavební povolení do 30. června, tedy ještě podle starého stavebního zákona. A teď čekají, až se chyby ve stavebním řízení podaří vyladit.

„Celá firma měla zadání, ať dotáhne svoje projektanty k tomu, aby bylo vše připravené do 30. června. Abychom úplně všechno podali podle starého stavebního zákona. Jelikož jsme se báli rizika, šli jsme cestou jistoty a toho, co stavební úřady znají,“ říká šéf Penta Real Estate David Musil. Období na přípravu a seznámení se s digitalizací a vším kolem bylo podle něj natolik krátké, že se potíže daly předpokládat. 

„Zatím se jednoznačně ukazuje, že kdo zvolil tento postup, udělal dobře. Už předem jsem upozorňoval, že zavádění nového stavebního zákona bude trvat velmi dlouho. Ale takové problémy, které se objevily, jsem ani já nečekal,“ souhlasí majitel společnosti Ekospol Evžen Korec. I jeho firma podala veškeré možné žádosti před prvním červencem, kdy nový stavební zákon nabyl plné účinnosti.

„Povolování staveb podle nových pravidel podle našich informací absolutně nefunguje, neustále se objevují nové a nové chyby. Pravidelně to konzultujeme s několika vedoucími stavebních úřadů a i oni jsou z toho nešťastní,“ doplňuje Korec.

Podobně situaci vidí i majitel společnosti Central Group Dušan Kunovský. Podle něj je nutné dotáhnout také prováděcí předpisy a metodiku, aby se sjednotila činnost stavebních úřadů, jmenovitě například výklad zjednodušené projektové dokumentace, která má být jedním z pilířů nového stavebního zákona.

„Ty výklady se natolik liší, že v některých případech to fakticky žádné zjednodušení není, jindy je zas výklad takový, že by stačila i pouhá rozpracovaná architektonická studie. To je potřeba sjednotit, aby úřady pracovaly předvídatelně,“ míní Kunovský.

I společnost Central Group podala z opatrnosti co nejvíce žádostí ještě podle starého stavebního zákona. Zároveň ale Kunovský připouští, že i na tato řízení může mít současná zahlcenost stavebních úřadů vliv a může dojít ke zdržením.

„Nijak se z toho ale nehroutíme. Důležité je, že v horizontu měsíců si to sedne a začne to nějak fungovat. Digitalizace je přece jen nějaký postup dopředu, funkcionality se musejí nějak dotáhnout, musejí si sednout. A není z toho cesta zpátky. Stavební zákon sice mohl být lepší, hodně se zpolitizoval, ale už byl přijat a je to nějaká politická realita, se kterou se musíme popasovat,“ dodává Kunovský.

Majitel Ekospolu Korec je o něco skeptičtější. „V současnosti nikdo nedokáže garantovat, kdy se nový systém konečně rozeběhne bez chyb. Jakékoli zdržení přitom povede jen k vyšším nákladům a v konečném důsledku se projeví na koncové ceně stavby. Nový byt to může prodražit až o stovky tisíc korun,“ říká.

Příliš dlouhé ladění chyb může přinést potíže i podle CEO developerské společnosti JRD Jana Sadila. „Pro nás je velkou otázkou, jak dlouho bude trvat, než si to celé správně sedne a úředníkům se uleví od náporu nevyřízených žádostí. Pokud bude toto přechodné období trvat příliš dlouho, můžeme se dočkat komplikací a zdržení v přípravě řady projektů,“ říká Sadil. Celá stavební legislativa by si podle něj zasloužila daleko větší revoluci.