Dopravní společnost Šmídl z Žamberka, podle Forbesu 38. největší rodinná firma, vloni vytvořila zisk po zdanění téměř třicet devět milionů korun. Je to o dvacet devět milionů méně než rok předtím.

Tržby se meziročně snížily o zhruba šest procent na 1,168 miliardy korun, vychází z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

Provozní výsledek hospodaření se snížil ze sedmdesáti čtyř milionů na šedesát osm milionů korun. Finanční výsledek hospodaření se z téměř deseti milionů v roce 2022 propadl na loňských minus patnáct milionů korun.

Podle jednatele firmy Radka Odstrčila byl loňský rok poznamenán postupným ochlazováním trhu. Dopady oslabování jednoho typu činnosti se ale podařilo eliminovat jinými, a udržet tak tržby nad hranicí miliardy korun.

Počet vozidel firmy se během let postupně snižoval. V roce 2015 jich provozovala 290, o tři roky později 272 a předloni 255. Na konci minulého roku se jejich počet zvýšil na 263. Stáří do tří let mělo vloni 178 z nich.

Průměrný přepočtený počet zaměstnanců do roku 2019 převyšoval 400, minulý rok činil 365, o 18 méně než rok předtím.

V dopravě vlastními vozy firmy vloni převládaly přepravy do Francie, Španělska, Itálie a Německa. Nejvyšší nárůst zaznamenala doprava do Francie a Španělska. Společnost zajišťovala silniční dopravu ze sedmdesáti šesti procent vlastními kamiony, zbytek spedičně. Většina tržeb připadá na zahraniční dopravu.

Společnost založil Vladimír Šmídl v roce 1990. Z původně rodinné firmy se rozrostla do holdingového uspořádání se čtyřmi pobočkami v Česku.

Je začleněna do společnosti Šmídl provozní holding, jejíž jednatelka Martina Šmídlová se stala vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2023 Pardubického kraje. Společnost i rodinný holding řídí a vlastní společně se svým otcem.