Technologická společnost Google otevírá pobočku ve vietnamském Ho Či Minově Městě. Podle zdrojů agentury Reuters firma uvažuje také o vybudování velkého datového centra v zemi do roku 2027. Podle inzerátů na profesionální sociální síti LinkedIn firma Google v Ho Či Minově Městě nabírá desítky inženýrů, marketingových expertů a dalších odborníků.

„V tuto chvíli máme na místě tým, který bude lépe sloužit našim vietnamským inzerentům a podporovat digitální transformaci země,“ sdělil agentuře Reuters mluvčí společnosti, který se zároveň odmítl vyjádřit k případným plánům na investice do datového centra.

Šlo by o první větší investici některého z amerických technologických gigantů ve Vietnamu. Výši případné investice zdroj neupřesnil. Mělo by jít o takzvané hyperskalární datové centrum. Tento typ center patří k největším v odvětví a jejich spotřeba elektřiny je srovnatelná s velkým městem, dodal Reuters.

Podle odhadů založených na údajích z letošní zprávy o datových centrech ve Vietnamu realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle by hyperskalární datové centrum o výkonu padesáti megawattů mohlo stát tři sta až 650 milionů dolarů (6,8 až 13,6 miliardy korun).

Google by k tomuto kroku mohl motivovat vysoký počet domácích i zahraničních klientů cloudových služeb ve Vietnamu a rostoucí digitální ekonomika země, uvedl zdroj agentury Reuters. Podle něho je země jedním z nejrychleji rostoucích trhů pro videoplatformu YouTube, která rovněž patří Googlu.

Vietnam ale zaostává za svými sousedy, jako jsou Singapur, Thajsko či Malajsie, které přilákaly řadu velkých investic významných technologických společností. Google už v květnu oznámil, že právě v Malajsii investuje dvě miliardy dolarů (45,3 miliardy korun) do datového centra a rozvoje služby Google Cloud.

Ve Vietnamu zatím Google nabízí čtyřicet tisíc stipendií na základní kurzy umělé inteligence a po 350 tisících dolarů pro dvacet vybraných začínajících firem zabývajících se umělou inteligencí, uvedl minulý měsíc na LinkedInu výkonný ředitel vietnamské pobočky Marc Woo.

Společnost již má v zemi rozsáhlou síť dodavatelů, kteří montují její produkty, včetně smartphonů Pixel.