Amsterdamské letiště Schiphol, jeden z hlavních leteckých uzlů v Evropě, plánuje do roku 2029 investovat šest miliard eur (150,1 miliardy korun) do modernizace infrastruktury a zlepšení služeb pro aerolinky i cestující.

Bude to největší investice, jakou zatím letiště uskutečnilo, uvedl provozovatel letiště v pátečním prohlášení.

Letiště tak navýšilo původně plánovanou investici na období let 2024 až 2027, která měla činit tři miliardy eur.

Peníze mají směřovat do údržby a obnovy důležité letištní infrastruktury, včetně systému nakládání se zavazadly, klimatizačních systémů, eskalátorů a pojezdových drah.

„Naše infrastruktura je základem našich služeb, ale v současnosti je daleko od toho, co chceme našim cestujícím jako kvalitní letiště v Nizozemsku nabídnout,“ uvedl generální ředitel Pieter van Oord.

V letošním roce Schiphol očekává, že odbaví 65 až 68 milionů cestujících. Celkový počet letů se má pohybovat v rozmezí 470 tisíc až 473 tisíc.

Pro srovnání pražské letiště Václava Havla v letošním roce očekává šestnáct milionů odbavených cestujících.

Nizozemská vláda se loni s cílem snížit hluk snažila omezit počet letů na zhruba 450 tisíc, což bylo o deset procent méně než v roce 2019.

Nakonec však ustoupila tlaku leteckého odvětví a námitkám Evropské unie, která uvedla, že by se měla nejprve zabývat jinými možnostmi snížení hluku, napsala agentura Reuters.