Za letošních prvních sedm měsíců se meziročně propadl počet českých turistů přijíždějících do Chorvatska zhruba o sedm procent. Týká se to počtu příjezdů i ubytování. Uvedl to český velvyslanec v Chorvatsku Milan Hovorka.

Českých turistů v Chorvatsku ubylo i loni. V roce 2022 navštívilo Chorvatsko rekordních téměř devět set tisíc českých občanů, kdežto loni to bylo přibližně o padesát tisíc méně.

Mírný pokles podle velvyslance není dán pouze někdy negativními informacemi o Chorvatsku v médiích či na sociálních sítích, ale i přirozeným stavem rozšiřující se nabídky pro české turisty. „Vezmeme-li celkový počet obyvatel České republiky, tak to číslo je mimořádně vysoké,“ poznamenal.

Čeští turisté v zemi tráví průměrně šest až sedm dnů. „Když si zároveň spočítáte, že občan tam spotřebuje denně osmdesát či devadesát eur, tak pro chorvatskou ekonomiku je to poměrně významný zdroj,“ uvedl Hovorka. „Jsme pátým největším trhem pro Chorvatsko,“ dodal.

Celkově Chorvatsko loni zažilo rekordní sezonu. Letos to podle meziročního srovnání prvních sedmi měsíců v roce vypadá opět na více než dvacet milionů turistů s více než sto miliony přenocováními. Země se podle velvyslance zároveň snaží svůj sektor cestovního ruchu budovat jako celoroční, z extrémní koncentrace na několik letních měsíců ho více rozprostřít.

Chorvatsko zároveň podle Hovorky deklaruje svůj cíl zajistit lepší rovnováhu mezi ekonomickým fenoménem, cestovním ruchem na jedné straně a kvalitou života a životního prostředí na druhé.

Smyslem je podle velvyslance dát pravidla i kompetence lokálním autoritám, aby samy vyhodnocovaly únosnost zátěže. „Aby byly schopny samy plánovat klíčové prvky dalšího rozvoje cestovního ruchu,“ doplnil.

Vějíř případů konzulární asistence, které řeší velvyslanectví v Záhřebu i dočasně zřízená konzulární jednatelství, je podle Hovorky velmi široký. Řeší se často případy, kdy čeští občané ztratili cestovní doklad nebo jim byl odcizen.

„Je tam poměrně dost případů, kdy asistují u složitých případů, kdy dochází k hospitalizaci našich občanů, kdy je zapotřebí vypomoci i se zajištěním transportu těchto složitých případů do České republiky,“ přiblížil situace Hovorka. „A samozřejmě je to také o velmi komplikovaných případech, které končí úmrtím našeho občana v zahraničí,“ dodal.

Konzulární úsek však řeší i případy, kdy se čeští občané nechovají tak, jak by měli, a dochází k domnělé trestné činnosti. Jde o jednotlivé případy.

„Nejsme mentoři, nejsme soudci. Staráme se o to, aby v těchto konkrétních případech náš občan věděl, že má přístup ke konzulární pomoci, a aby bylo zajištěno, že každý takovýto případ bude řešen v souladu se zákonem a férovým způsobem,“ poznamenal velvyslanec.