Je tomu už přes sto let, co se americký ropný magnát John D. Rockefeller stal prvním potvrzeným dolarovým miliardářem v historii. Od té doby svět napjatě vyhlíží, který superboháč jako první pokoří magickou hranici jednoho bilionu dolarů. A zdá se, že dlouholeté čekání se pomalu chýlí ke konci.

Na tržní hodnotu jednoho bilionu dolarů, tedy zhruba 23 bilionů korun, již dosáhlo nejméně půl tuctu společností. Naposledy se to podařilo americkému konglomerátu Berkshire Hathaway legendárního investora Warrena Buffetta. Výrobce čipů a grafických procesorů Nvidia letos v červnu dokonce překonal metu tří bilionů dolarů. Ale co jednotlivci?

Podle nové analýzy společnosti Informa Connect Academy by měl status dolarového bilionáře jako první získat v roce 2027 šéf americké automobilky Tesla Elon Musk. Tedy za předpokladu, že jeho jmění bude nadále růst průměrným ročním tempem o 110 procent jako dosud. Musk je podle Forbesu aktuálně druhým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 195 miliard dolarů.

Druhým bilionářem by se měl stát o rok později indický průmyslník Gautam Adání, zakladatel konglomerátu Adani Group. Ten je momentálně sedmnáctým nejbohatším mužem světa, jeho majetek však roste tempem o 123 procent ročně.

Jensen Huang, generální ředitel zmiňované společnosti Nvidia, jehož majetek se během pěti let vyšplhal z tří miliard dolarů na 77 miliard dolarů, by se podle zprávy rovněž mohl stát bilionářem již v roce 2028. Samozřejmě jen v případě, že jeho bohatství stále poroste o 112 procent za rok. Nereálné to rozhodně není. Akcie Nvidie za letošní rok posílily přibližně o 120 procent.

Čtvrtý na seznamu je Indonésan Prajogo Pangestu, zakladatel energetického a těžebního konglomerátu Barito Pacific. V tuto chvíli je na seznamu nejbohatších lidí planety až na 27. místě s majetkem v hodnotě 43,4 miliardy dolarů. I on by nicméně mohl poskočit na jeden bilion už za čtyři roky.

První pětici uzavírá Francouz a majitel módního a kosmetického koncernu LVMH Bernard Arnault, který je v současnosti nejbohatším člověkem na světě s více než 200 miliardami dolarů. Zpráva uvádí, že král luxusu se stane bilionářem někdy v roce 2030, společně se spoluzakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem.

Velmi překvapivě se do první desítky vůbec nedostal Jeff Bezos. Nynější třetí nejbohatší muž planety a zakladatel společnosti Amazon se do klubu bilionářů probojuje až kolem roku 2036. Podobně jako zakladatelé technologického gigantu Google Larry PageSergey Brin, ačkoli jejich vzestup by mohlo urychlit, pokud v příštích letech dojde k rychlému rozmachu v odvětví umělé inteligence.

V elitní desítce chybí též bývalý šéf Microsoftu a sedmý nejbohatší miliardář současnosti Bill Gates. Rozrůstání jeho majetku totiž před třemi lety výrazně zpomalil rozvod s manželkou Melindou.

Všechny tyto odhady se pochopitelně nemusejí naplnit. Není jisté, že akcie společností Tesla, Nvidia či LVMH budou v příštích letech posilovat stejně rychle jako v poslední dekádě. Přesto existuje slušná šance, že se prvního bilionáře dočkáme již v tomto desetiletí.